fbpx
Тунис

1 BGN = 1.73 TND

Столица – Тунис

Валута – Тунизийски динар TND

Няма изискване за представяне на ваксинационен паспорт, сертификат за завършена ваксинация, отрицателен PCR тест или отрицателен бърз тест от пътниците, пристигащи в страната.

Българските граждани влизат в Тунис с паспорт, валиден минимум 3 месеца след датата на влизане в страната. Българските граждани не се нуждаят от виза за посещения в Тунизийската република за период до 90 дни, както и при транзитно преминаване през страната. При престой над 90 дни, е необходимо да се направят постъпки за получаване на разрешение за пребиваване (carte de séjour) в полицията по местоживеене. За целта е необходимо да бъде представено удостоверение за местоживеене и документи, обосноваващи пребиваването в Тунис.
При оставане в страната след разрешения престой, напускането е свързано със заплащане на глоба, чийто размер зависи от продължителността на нерегламентирания престой.

Неорганизирани пътувания

При неорганизирани туристически пътувания при пристигане в Тунис туристите са длъжни да представят ваучер за хотел, достатъчно средства за покриване на разходите по време на престоя в страната, както и двупосочен билет.

Посолство на Република България в Тунизийската република

Консулската служба към посолството в Тунис приема граждани всеки понеделник, сряда и петък във времевия интервал от 09.30 ч. до 11.30 ч. Приемът се осъществява след предварително уговорен час по телефона на номер 0021671 798962 или на следните електронни адреси: 

embassy.bulgaria@gmail.com и embassy.tunis@mfa.bg.

Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis
Тел.: +216 71 798 962
Дежурен телефон за спешни случаи в извън работно време: +216 55 813 135

КС ще приема само заявления за издаване на виза D, а за виза C за делови или частни пътувания – след отмяна на ограничителните мерки за влизане на територията на Република България на граждани на трети страни и възобновяване на редовните полети на авиокомпаниите. Кандидатите за визи следва да заплащат дължимите такси предварително по банков път по следната сметка на посолството:
Име на банката: Banque international arabe de Tunisie (BIAT)
Адрес: Tunis, Agence Mohamed V
Номер на сметката: 0100863130004
Адрес на посолството: 5, Rue Ryhane, Tunis
IBAN: TN 59 0800 5010 0863 1300 0477

Предвид на мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19 посетителите в КС следва стриктно да спазват уговорения час за прием и санитарно-епидемиологичните изисквания (спазване на дистанция, поединично влизане и ползване на дезинфектант в приемната на КС, използване на предпазни маски и др.). 

Допълнителна информация може да прочетете в раздел „Консулски услуги“.

Работно време: 08:00 – 11:00
Работно време с граждани: понеделник, сряда и петък от 09:00 – 11:00 
Е-mail: Embassy.Tunis@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/tunisia
Website: https://mfa.bg/bg/embassyinfo/libya

Благодарение на комфортния климат, ваканционният сезон в Тунис продължава през цялата година. Най-доброто време за плажен туризъм е от средата на май до началото на октомври, но дори през март морето може да не е твърде студено (+15 °C – +18 °C), а пясъкът на плажа може да е топъл. Пролетта и късната есен са отлични сезони за пътувания из страната и екскурзии, слънцето не пече и можете да разглеждате забележителностите спокойно. През този период температурата не се повишава над +23 °C.

Средната температура на въздуха през лятото е +27 °C – +35 °C, а температурата на водата е +16 °C – +28 °C. Ако духа горещ вятър от юг, въздухът може да се затопли до +40°C.

Зимата в Тунис е подобна на европейската есен, с дъжд и вятър на места, средна температура + 6 ° C – + 17 ° C.

Вековната история на Тунис привлича любителите не само на плажната ваканция, но и на древната история. Руините на един от най-големите градове на древността, Картаген, разказват историята на Финикийската империя, която се състезава с Римската империя за влияние в Средиземноморието. Тук стъпва Юлий Цезар, решава се съдбата на много държави, променя се картата на света. Тунис е балансирана комбинация от древна история и отлични морски курорти.

Тунис

Отлична отправна точка за опознаване на страната ще бъде столицата на едноименната държава Тунис – нейният основен търговски, икономически, индустриален и културен център. Тук модерните сгради от огледално стъкло хармонично съжителстват с изискани булеварди, построени от французите, и със средновековната арабска Медина, с всичките й базари, джамии, цветни магазини и пристанищни сгради. Тунис има много интересни забележителности – мавзолеят на Хасанидите, дворците Дар ал-Бей, Дар Хусейни с колекция от ислямско изкуство, Дар бен Абдала, украсен с цветен мрамор и живопис, музеят Бардо с колекция от римски мозайки. В града има и много приятни кафенета и ресторанти, където можете да хапнете вкусна храна, да се насладите на местния вкус и да пиете чай с кедрови ядки.

Хамамет

На час път с кола от столицата е прекрасният курортен град Хамамет. Известните бели пясъчни плажове, лазурната вода на едноименния залив и приятната атмосфера привличат почиващите. Той е заобиколен от зеленина, а най-важният принцип на градоустройството в Хамамет е сградите да не надвишават височината на кипарисите, растящи тук. Градът е разделен на две части: Yasmine-Hammamet и Hammamet Sud. Медината и крепостта Рибат, издигащи се на брега, принадлежат към Hammamet Sud, старата част на града. Yasmine-Hammamet е построен сравнително наскоро, когато беше решено активно да се развива туризмът в Тунис. Има големи хотелски комплекси, барове, нощни клубове и дискотеки, казино, голф клуб, най-големият тунизийски аквапарк „Flipper” и най-добрите центрове за таласотерапия. Почивката в Хамамет е идеална както за семейства с деца, така и за любителите на активния нощен живот.

Сус

Следващият най-популярен курорт в Тунис е Сус. Издига се на хълм, върху който са построени малки бели къщи. Курортът разполага с аквапарк, дискотеки и барове. В допълнение към активните забавления, Сус има атракции, напомнящи за древната му история. Кулата с кръгло минаре от 11-ти век, крепостта Касба и музеят на Сус, където можете да се запознаете с историята на страната, изобразена в мозайки, както и да видите останките от видни древни империи: финикийски гробници, римски къщи, византийски укрепления и християнски катакомби.

Монастир

Град Монастир някога е бил древната религиозна столица на Тунис, а днес се е превърнал в уважаван курорт с великолепни плажове и лазурни морски повърхности. За разлика от Хамамет и Сус, тук няма толкова активен нощен живот, това е по-спокоен и премерен курорт, с модерни ресторанти и хотели. На 6 км от центъра е курортната зона Сканес, където можете да играете голф, да вземете уроци в училище по езда или да се гмуркате в център за гмуркане. Забележителности на Монастир – крепостта-рибат Хартема, Мавзолеят на първия президент Хабиб Бургиба с четири купола. Музеят на ислямското изкуство също представлява голям интерес, с рядка колекция от стъклария от епохата на Фатимидите, древни ръкописи и текстил.

Махдия

На 45 км от Монастир се намира Махдия, най-южният курорт на Тунис (без да се брои остров Джерба) и главното рибарско пристанище на страната. Този град се намира на мястото на старо финикийско селище и е преживял различни владетели, включително испанци, турци и французи. Махдия е спокоен курорт с премерен ритъм на живот, чудесно място за почивка с деца. Тук има всичко за приятно прекарване – уютни улични кафенета, магазини с прекрасни материи, голям парк и център за гмуркане.

Таласотерапия в Тунис

Тунис е един от най-добрите центрове за таласотерапия в света. Тук те провеждат лечение, използвайки лечебните свойства на морския климат, солената вода, водораслите и калта. Тунис има много високи стандарти за предоставяне на услуги в тази индустрия, всички специалисти имат висше образование, а нивото на предоставяните услуги е строго контролирано от държавата.

Най-големият център за таласотерапия Bio Azur се намира в Хамамет и свързва два хотела – Bel Azur и Royal Azur. В Сус таласотерапията се провежда в хотелите Abou Nawas Boujaafar и Hasdrubal Thalassa. Ако сте на почивка в Махдия, тези услуги се предоставят в хотел Vincci Nour Palace, в центъра на Thalassa Palace.

Таласотерапията включва широка гама от процедури: баня на Клеопатра, посещение на басейн с подгрята морска вода (акватоник), алготерапия, няколко вида воден масаж, противоточно ходене, пресотерапия, обвиване на крака със студени водорасли, инхалации с етерични масла, кални обвивки, стречинг и аеробика на брега на морето, различни пилинги. Този списък може да продължи дълго време, защото всеки център се стреми да предложи на почиващите нещо специално. В Тунис има всички условия за релакс, възстановяване и възстановяване с помощта на морския климат.

Официалните езици на Тунис са френски и арабски. Повечето местни жители говорят тунизийски диалект, въпреки че всички говорят малко френски. Английският е много по-труден – едва ли ще срещнете англоговорящи тунизийци дори в туристическите райони. Ето защо няма да навреди да научите няколко думи на тунизийския диалект, който се различава значително от съвременния стандартен арабски (MSA). Запомнете: asleema – „здравей“, ayshek – „благодаря“, samahni – „съжалявам“, labess – „как си“. Ако знаете и числата на френски, това ще е напълно достатъчно за ежедневна комуникация.

Официалната валута е динар. Един динар се състои от 1000 милима. Така че не се изненадвайте, когато видите цени от 6500 динара – това са само 6 динара и половина. Към датата на публикуване на статията 1 долар е струвал 3 тунизийски динара. Въпреки това, поради икономическата криза, валутният курс тук се променя бързо. В Тунис навсякъде се използват пари в брой, въпреки че в големите търговски вериги и ресторанти можете да плащате за покупки с карта.

Валутното регулиране е доста строго. Туристите могат свободно да внасят пари в брой в размер до 5000 динара (1667 долара) и същата сума може да бъде изнесена. Големите суми трябва да бъдат декларирани на входа – само в този случай те могат да бъдат взети обратно с вас. Забранено е изнасянето на тунизийска валута от страната – на летището определено ще бъдете разпитани за вашите пари в брой и вашите вещи също могат да бъдат проверени. Туристите имат право да обменят динари обратно в долари или евро, но не повече от 30% от първоначалната сума, конвертирана в динари и не повече от 100 долара общо. Обратна обмяна обаче е възможна само ако сте обменили валута в банки и сте запазили официална разписка. Пари, изтеглени от банкомати, няма да се приемат за обратна обмяна. Затова не теглете или променяйте големи суми наведнъж.

Ще намерите банкомати на всяка крачка. Безопасно е да теглите пари дори от улични банкомати. Повечето банки издават максимална сума от 300 динара ($100) и начисляват такса от 10 динара ($3) за всяка транзакция. Най-добре е да теглите пари от банкоматите на BIAT banka – те са единствените, които издават суми до 800 динара на транзакция. Таксата за теглене е 12 динара ($4).

За таксиметрови приложения ще ви трябва местна SIM карта и по принцип wi-fi на обществени места не е много разпространено тук. Можете да закупите SIM карта директно на летището или в магазините на оператора в града. Двата най-големи оператора в Тунис са Ooredoo и Orange. Тарифите им са почти еднакви: 1 GB за $0,30. Моля, обърнете внимание, че те продават два вида SIM карти: само за данни (не можете да провеждате разговори от тях) и обикновени за разговори и интернет. Можете да попълвате акаунта си онлайн само от местни банкови карти; туристите ще трябва да отидат в офиса на оператора, за да направят това (за това се начислява допълнителна комисионна) или да купят карти за попълване.

Телефонна регистрация е необходима за всички местни потребители на SIM карти. Най-добре е да завършите тази безплатна онлайн процедура веднага след пристигането. В противен случай след месец или два IMEI на телефона ви ще бъде блокиран веднъж завинаги. Няма да можете да използвате местни SIM карти при всички следващи посещения. За да се регистрирате, трябва да въведете данните за собственика и IMEI на телефона в сайта sajalni.tn .

В Тунис има много улични животни , особено котки. Въпреки ваксинирането им срещу бяс, броят на случаите сред хората непрекъснато нараства. Ваксинациите срещу бяс в страната са безплатни за всички, необходим е само паспорт за процедурата. Ако сте били ухапани или одраскани от улично животно, свържете се с Institut Pasteur de Tunis (Place Pasteur, Tunis) . Съоръжението е отворено седем дни в седмицата (от 8:00 до 18:00 часа) и ваксинира на принципа първи дошъл, първи обслужен.

Движението в Тунис е доста хаотично. Пешеходните пътеки тук са маркирани за красота – не очаквайте някой да спре и да ви пусне да минете. Мотоциклетистите и велосипедистите по принцип не спазват правилата за движение и обичат да карат в насрещния трафик, така че бъдете внимателни дори в еднопосочните улици. Също така не е обичайно да се носят колани в колата, а на задната седалка може изобщо да няма колани. Така че, ако шофьор на такси се движи по магистралата възможно най-бързо, съвсем нормално е да го помолите да кара по-бавно.

Тунис е най-либералната страна в Северна Африка и Близкия изток. Тук можете да носите каквото искате и свободно да купувате и пиете алкохол (на тунизийците не се продава алкохол само по време на Рамадан). Можете дори да си купите свинско месо в супермаркетите La Marsa.

Свещеният месец Рамазан се отличава с богата културна програма, множество представления и концерти вечер и традиционни вечери ифтар във всички ресторанти в града. През деня обаче повечето кафенета, ресторанти и магазини са затворени. Отварят вечер и работят до сутринта. По това време можете свободно да купувате храни и напитки в супермаркетите. Можете да пиете и да ядете открито на обществени места; особено няма оплаквания срещу чужденци. Като цяло, ако планирате да пътувате до Тунис през пролетта, проверете датите на Рамадан и претеглете плюсовете и минусите.

loader-image
Тунис, TN
11:11, 21/07/2024
temperature icon 39°C
ясно небе
Humidity Humidity: 13 %
Pressure Pressure: 1011 mb
Wind Wind: 8 mph
Wind Gust Wind Gust: 9 mph
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:27
Sunset Sunset: 19:32