fbpx
Танзания

1 BGN = 1,491.94 TZS

От 6 юли 2022 г. вече не се изисква цифрова декларация на пътника (DPD) и доказателство за ваксинационен статус при влизане в Австралия. Министерството на вътрешните работи предоставя допълнителна информация относно влизането и напускането на Австралия на следния адрес: ENTERING AND LEAVING AUSTRALIA.

При пътуване до Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум 6 месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза. Препоръчваме на българските граждани да подават документи за австралийска посетителска (eVisitor) виза минимум един месец преди датата на планираното пътуване, тъй като в различните периоди на годината визовата обработка отнема различно време.

Видове краткосрочни визи:
– Visitоr виза (подклас 600), която има четири направления – Tourists, SponsoredFamily, Businessvisitors, ApprovedDestinationScheme;
– еVisitor (подклас 651) – позволяваща туризъм и бизнес;
– Electronic Travel Authority (подклас 601) – позволяваща туризъм и частни посещения;
– MedicalTreatmentVisa (подклас 602) – позволяваща краткосрочен и дългосрочен престой за медицинско лечение.

Подробна визова информация можете да откриете на сайта на Департамента по имиграция и гранична защита на Австралия на адрес http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1. Сайтът предоставя възможност за електронно подаване на заявления за визи.

Визи на летището не се издават. Институцията, която разрешава визите е Департаментът по имиграция и гранична защита. 

Българските граждани, притежатели на обикновени, служебни и дипломатически паспорти, са освободени от изискването за притежание на транзитна виза за летищен трансфер за престой до 8 часа без напускане на летището. За престой от 8 до 72 часа се изисква транзитна виза.

Процедурата по издаването на визи (без подаваните онлайн) за български граждани се извършва от посолството на Австралия в Атина.

Визови такси:
Визовите такси са между 135 и 365 австралийски долара в зависимост от вида виза, като за някои видове визи за дългосрочен престой достигат 550 долара. Визите eVisitor (подклас 651) и Electronic Travel Authority (подклас 601) са безплатни.

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положен граничен печат.В

Адрес: 29 Pindari Crescent, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia
Телефон: +612 62869700, +61405897664
Факс: +612 62869600
Телефон за спешни случаи: +614 38 005 187

Работно време: 09:00 – 17:30

Консулска служба:
Тел.: +612 62869700
Факс: +612 62869600
Работно време: 09:00 – 17:30 ч.
Работно време с граждани: 09.30 – 12.30 ч.

E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg
Уебсайт: www.mfa.bg/embassies/australia/

Най-добре е да изберете датата на вашето пътуване до Австралия въз основа на вашите цели. Можете да се любувате на Големия бариерен риф по всяко време на годината, с уговорката, че от октомври до май има доста медузи. Остров Тасмания е най-добре да се посещава от декември до февруари, когато всички национални паркове са отворени. Югозапад – от септември до май, когато времето е сухо и топло. Напротив, през този период не трябва да се впускате в Централна Австралия: температурата на въздуха дори на сянка достига +40 °C. В тропиците, в северната част на континента, най-добре е да почивате от май до септември, когато има минимални валежи. Но можете да дойдете в Сидни през цялата година: времето тук е доста сухо и не е ветровито, а средната температура на въздуха достига +20 – +23 °C.

Канбера

Канбера е столицата на Австралия. Той няма собствено международно летище, така че много туристи не идват тук, задоволявайки се със Сидни и Мелбърн. И напразно, защото Канбера е въплъщение на истинския австралийски дух. Спокоен, измерен, зелен град, всяка улица от който е обмислена до най-малкия детайл. Основната задача на Канбера е да управлява страната справедливо. Следователно няма токсични предприятия, шумни бизнес райони или курорти, които да работят денонощно. Тук, на първо място, си струва да посетите сградата на парламента, заобиколена от луксозни градини, Австралийската национална галерия, Ботаническата градина с площ от 50 хектара с уникални растителни видове, Австралийския военен мемориал и Черната планина, която предлага отлична панорама на град. 

Сидни

Сидни е бизнес център и финансова столица на Австралия. Тук сякаш оживява картичка: Харбър Бридж, извисяващ се над залива, венчелистчетата на Операта в Сидни, пъргави фериботи и красиви сърфисти на плажа Бонди. Районът Рокс в Сидни буквално започна нова история за Австралия. Тук можете да хапнете вкусна вечеря и просто да се разходите по улиците, основани от първите колонизатори; изпробвайте бохемското настроение в модерните музеи и галерии в района на Дарлинг Харбър; починете си от суетата на големия град в Кралските ботанически градини; гледайте забавно шоу с морски тюлени в зоологическата градина Taronga и посетете органен концерт в катедралата St. Mary’s Cathedral. 

Мелбърн

Мелбърн е културният и спортен център на Австралия, разположен на брега на залива Порт Филип. Той заслужено беше признат за най-удобния град за живеене. Повярвайте ми, изобщо не искате да напуснете милия, чист и интелигентен Мелбърн. Тук можете безкрайно да се възхищавате на мистичния блясък на хиляди огледални топки по време на Бялата нощ, да правите залози на карнавалните надбягвания за Купата на Мелбърн и да се смеете от сърце на Международния фестивал на комедията в Мелбърн. И също така – разгледайте цветните графити в откритата галерия на Rutledge Lane, пийте коктейли в баровете на Chapel Street и аплодирайте за фаворита по време на Гран При на Австралия от Формула 1.

Бризбейн

Бризбейн е най-големият град на източното крайбрежие. Въпреки целия си чар, столицата на Куинсланд изпълнява транзитна функция. Местното летище обслужва различни местни и международни авиокомпании, така че туристите обикновено спират в Бризбейн, докато чакат полет, или остават ден или два, преди да се отправят към Голд Коуст. Но след като сте тук, не скучайте в хотела. Посетете най-големия парк за коали в света, Lone Pine, ботаническите градини и планетариума сър Томас Бризбейн, река Бризбейн, Старата вятърна мелница и се завъртете на виенското колело в South Bank Park. Ако имате време, отделете един ден, за да посетите райския остров Фрейзър и тропическите гори на националния парк Ламингтън.

Аделаида

Аделаида е зеленият оазис на Австралия. Градът се носи в парковете на хълмовете Лофти и Монтефиоре, ухае на цветовете на градината Витунга и Ботаническата градина, освежава с дълбоките водопади на парка Мориалта и замайва с най-добрите винарни в страната. Тук се намира Южноавстралийският музей – най-посещаваният в страната. Неговата уникална експозиция разкрива цялата история и култура на континента. Центърът за изследване на културата на аборигените в Тандания също заслужава внимание, където ще се запознаете с традициите на местното население на Австралия. Ако бохемският живот стане скучен, вземете ферибота до остров Кенгуру. Тук в естествени условия можете да наблюдавате дългокраки торбести животни, както и новозеландски тюлени, коали и морски лъвове.

Защо да отидете в Австралия?

Страната на Оз предлага много възможности за почивка. Ако търсите курорти за мързелива плажна почивка, добре дошли на Златния бряг или дивите плажове на островите Фрейзър, Бруни и Светата Троица. Големият бариерен риф е истинска мека за гмуркачите. Тук през цялата година можете да се любувате на подводни коралови замъци, цветни риби, акули, китове и огромни костенурки. Сушата на Австралия също е пълна с невероятни места. Като част от сафари обиколка можете да посетите червените планини MacDonnell, дефилето Baramandi и горещите извори, да разгледате кръвожадните крокодили в парка Giacobini, кенгурута и чернокраките валаби, които пресичат пустинята. Е, как бихме могли да живеем без сърф в страна, където това е почти национален спорт! Тук можете да намерите меки вълни на Long Reef Beach за начинаещи и затворени тръби на Curl-Curl Beach за камикадзе сърфисти. И за десерт – снежните склонове на Great Dividing Range, където се намират ски курортите Тредбо, Перишър Блу, Фолс Крийк и Булер.

Флора и фауна на Австралия

Флората и фауната на Австралия се е формирала дълго време в изолация от други континенти, така че континентът е обитаван от повече от 75% от ендемичните растения и животни. Плюшени панди, нахални кенгура, забавни птицечовки и вомбати, дългокраки емута, шумни какаду, тасманийският дявол и дивото куче Динго – няма да намерите всички тези животни на други континенти, освен може би в зоологически градини. Флората на Австралия също е богата на уникални видове: гъсти евкалиптови горички, тънки бамбукови гори, гигантски дървета Karri и Jarrah, акации и пандануси, ухаещи по цялото северно крайбрежие, и много, много повече.

 • На австралийските летища ви очаква строг митнически контрол: лекарствата трябва да бъдат предписани от лекар, цигарите – не повече от 50 броя. на пътник, при никакви обстоятелства не носете храна със себе си. Забранено е да се изнасят животни и растения от Австралия (да, дори малко клонче корал). 
 • Получаването на топлинен удар в Австралия е лесно. Затова не забравяйте за шапки, слънчеви очила и крем с висок SPF.
 • Не забравяйте да опаковате адаптер в куфара си: Австралия използва гнезда тип I за щепсели с три щифта.
 • Пушенето на обществени места е строго табу, но можете да носите собствен алкохол в почти всички кафенета и ресторанти.
 • Изберете плаж за плуване отговорно: на дивото крайбрежие може да срещнете акули и крокодили. На сушата туристите също са в опасност. Така че, по-добре е да не дразните кенгура, динго и птицечовки и да ходите по тревата само в обувки, така че петата да не бъде случайно ужилена от скорпион, паяк или стоножка.
 • Продажбата на алкохолни напитки е ограничена във времето: можете да закупите за партито от понеделник до събота от 17:00 до 00:00 часа.
 • Австралийците изпитват голямо уважение към своя континент. Тук има граждански контрол, което означава, че всеки местен жител ще сигнализира на съответните органи, ако изхвърли боклук покрай кофата за боклук, пуши на неподходящо място, нарани животно или извърши друго незаконно действие.

Столица – Додома

Валута – Танзанийски шилинг TZS

Българските граждани влизащи или преминаващи през континентална Танзания или Занзибар, не са длъжни да представят сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или сертификат за тест, освен ако това не се изисква от тяхната авиокомпания, транзитна дестинация или крайна дестинация.

Българските граждани, желаещи да пътуват до Танзания, следва да имат паспорт с валидност не по-малка от 6 месеца от планираната дата на влизане в страната. Краткосрочната танзанийска виза е с валидност 90 дни от датата на издаване. При подаване на заявление за издаване на виза в посолството на Танзания в Берлин, срокът за обработката на документите и издаването отнема 2 седмици. Цената на услугата е 50 евро. Експресни визи се издават в рамките на 24 часа на всеки работен ден, като цената е 70 евро. Заплащането е в брой или с чек (при чекове от български банки се начисляват 16 евро върху сумата).

Заявлението за виза може да се подаде лично или с препоръчана поща, като в плика се поставя сумата, съответно чекът.

Заявления за виза могат да бъдат сваляни от интернет страницата на посолството на Танзания в Берлин: http://www.tanzania-gov.de/

Съществува възможност и за подаване на заявление и получаване на виза на международните летища на Танзания ( Дар ес Салаам, Килиманджаро и Занзибар). Поради често сменящите се правила за издаване на визи на международните летища на Танзания, за предпочитане е да се подават заявления за визи чрез посолството на Танзания в Берлин.

Република България няма функциониращо посолство в Додома. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Танзания, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на Република България в Етиопия
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Пощенски адрес: P.O.Box 987 Addis Abeba, FDR of Ethiopia
Тел.: +251 11 66 100 32
Факс: +251 11 66 162 70
Работно време: 08.00 – 18.00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

Климатът в страната варира в зависимост от региона. В райони, по-отдалечени от Индийския океан, е по-горещо и по-сухо. В североизточната част на континента има два дъждовни сезона. Първият заема всички пролетни месеци, вторият – есенните месеци. Сезонът на мусоните в Южна Танзания продължава от ноември до средата на пролетта. 

Идването в страната по време на дъждовни бури не е добра идея. Горещата топлина (на север – +30-35 °C, на юг – +40 °C), съчетана с висока влажност, се отразява негативно на здравето на туристите, които не са свикнали с такъв стрес. Водните потоци отмиват черните пътища, правейки ги неподходящи за движение. Освен това при такива метеорологични условия се увеличава рискът от заразяване с инфекциозни заболявания.

Високият плажен сезон в континенталната част на Танзания настъпва през летните месеци. Дневната температура на въздуха по това време е +28 °C, температурата на водата е +25 °C. По-удобно е да се запознаете със забележителностите в южната част на страната от средата на лятото до септември. Най-доброто време да се насладите на красотата на северната и западната част на Танзания е от края на пролетта до средата на есента.

Високият сезон на архипелага Занзибар продължава през цялата година, с изключение на дъждовния месец април. Водата в Индийския океан винаги е топла – +24-26 °C. Средната температура на въздуха през лятото е +28-30 °C. През зимата става малко по-горещо (+35 °C).

Додома

Додома е законна столица на Танзания от 1973 г. В града се намира парламентът на страната. Има малко летище за вътрешни полети и жп гара. В Додома има няколко интересни религиозни сгради – джамията на Исмаилите, Англиканската църква, Католическата катедрала и свещения сикхски храм. Те са отворени за посетители, като в последните предлагат дори чай и сладкиши. Правителствените сгради имат красива и по-модерна архитектура. Но няма да можете да направите снимка пред тях – забранено е. На градския пазар можете да закупите много интересни дрънкулки, сувенири, подправки от Занзибар и бижута със скъпоценни камъни. Столицата на Танзания е единственият винопроизводствен център в страната. Ето защо основният сувенир от Додома е бутилка местно вино със същото име. Малко на юг от града се намира природният резерват Кисинго, където от юли до средата на ноември можете да участвате в лов на диви животни.

Дар ес Салам

Дар ес Салам е историческата столица, административен център и най-големият град на Танзания. Тук все още се намират повечето държавни институции, както и международни мисии и посолства. В допълнение, градът, разположен на брега на Индийския океан, служи като основен транспортен център. Тук се намира най-голямото морско пристанище и международно летище. Най-популярният архитектурен паметник на града е древният дворец на султан Сеид Маджид (19 век). Има и няколко религиозни сгради от колониалната епоха (църквата Св. Албан, църквата Св. Йосиф и катедралата) и красиви административни сгради от периода. На улица Моска можете да видите много джамии. Общинските плажове тук не са чисти, но са доста подходящи за локации за фотосесии. По-добре е да плувате на хотелските плажове, както и да отидете в предградията (Мбези и Кигамбони) или на близките острови (Мбудя и Бонгойо).

Занзибар

Занзибар е административен център на едноименния остров и автономен регион. Най-древният квартал на този град, защитен от ЮНЕСКО, е Каменният град. Това е хаотично преплитане на тесни улички, смесица от сгради от различни стилове и епохи. Но инфраструктурата на района, изненадващо, е добре развита. Туристите ще намерят тук магазини за сувенири, търговски центрове, хотели, кафенета и ресторанти, медицински заведения и информационни центрове. В града има няколко интересни музея, а покрайнините са известни с пещерата на робите Mangapwani. Разходката до пристанището ще ви позволи да се насладите на красиви яхти и круизни кораби. Уморените от разглеждане на забележителности туристи могат да се отпуснат удобно на някой от прекрасните плажове. Красивият национален парк Jozani Chwaka Bay е много близо до града (40 км) – всеки ден има екскурзии.

Мванза

Мванза е град в северозападната част на Танзания. Неговият символ, скалата Бисмарк край брега на езерото Виктория, е лесно разпознаваем благодарение на снимки и пощенски картички, разпространени по света. Това е купчина камъни, живописно стърчащи от водата, като горният дълги години застрашително балансира върху тежестта си. Особено красива гледка към скалата се открива по време на залез. За да му се полюбувате, на брега има прекрасен парк. Популярни дейности сред туристите включват разходки с лодка и риболов на езерото. Ако не искате да ловите риба, можете да я купите на пазара Mwaloni. Тук се продават и плодове и зеленчуци. А на масайския пазар (близо до пешеходния мост) представители на племето предлагат на клиентите традиционни бижута от мъниста. Екскурзия до националния парк Saanane Island и сафари до националния парк Serengeti ще оставят много незабравими впечатления.

Кигома

Кигома е малък град на брега на езерото Танганайка. От тук можете да вземете ферибот до съседните страни Замбия, Конго и Бурунди. Природните забележителности в Кигома включват Jacobsen Beach или Mwamahunga Beach. Това е най-доброто място за почивка на езерото – с два малки уютни залива, заобиколени от зелени хълмове, чиста вода и оранжев пясък. Плажът изглежда просто идиличен и е чудесен фон за снимки. В близост до града има два национални парка – планините Гомбе и Махали. Туристите ги посещават, за да наблюдават живота на шимпанзета, бабуини, леопарди, диви прасета, сини антилопи и други животни в защитени условия

 • Преди пътуване (не по-късно от 10 дни преди това) трябва да бъдете ваксинирани срещу жълта треска и да получите съответния сертификат. Може да се изисква при влизане. Това обикновено се случва, ако гостът пристигне в страната транзит през Руанда, Бурунди, Конго, Кения и Уганда. Препоръчва се имунизация срещу хепатит А и тетанус. 
 • Плащанията в брой са често срещани в Танзания. Почти никъде не се приемат кредитни карти и чекове. На континента трябва да имате местна валута, за да платите, а доларите са полезни само когато пътувате до национални паркове. В Занзибар ситуацията е различна. Американската валута е много популярна на острова.
 • Обмяната на пари трябва да се извършва само в официални пунктове. Сметки под $20 често се приемат на по-ниска цена.
 • В туристическите райони има много джебчии и измамници. Трябва да избягвате да общувате с местни жители, които показват вниманието си твърде натрапчиво. Преди да напуснете хотела, по-разумно е да оставите ценности, пари, скъпо оборудване и оригинални документи в сейфа на стаята. Трябва да имате със себе си копие от паспорта и сертификата за ваксинация. 
 • Таксито се счита за най-безопасният начин за пътуване за туристите. В столиците обаче случаите на грабежи в този вид транспорт не са рядкост. За да не станете жертва, трябва да следвате няколко правила. Първото нещо е да не хванете кола на улицата, а да я поръчате от хотела. Второ, не влизайте в колата, ако в нея вече има някой освен шофьора. Трето, затворете прозорците и заключете вратата на таксито веднага след качването. 
 • За да избегнете заразяване с малария, е необходимо постоянно да използвате репелент и да наблюдавате състоянието на мрежите против комари на местата, където живеете. По време на сафари е по-безопасно да останете в хотели и хижи, отколкото в палатки.
 • Добре е да носите със себе си тест за малария. Симптомите, при които трябва да се използва са висока температура, гадене, втрисане. Ако резултатът е положителен, незабавно отидете в болницата.
 • На пазарите и частните магазини за бижута можете да закупите скъпоценни камъни, добивани в страната. Сред тях има и уникални – зеленият турмалин и синият минерал танзанит, чиито залежи има само в провинция Аруша в Северна Танзания. По стойност и красота често се сравнява с диамант. За изнасяне на бижута от страната е необходим сертификат за покупка. 
 • Най-добрите сувенири са батик, картини в стил тингатинга, фигурки и гривни от абанос, ракита, бижута от масайски мъниста, подправки и кафе.
loader-image
Додома, TZ
18:08, 13/07/2024
temperature icon 24°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 44 %
Pressure Pressure: 1015 mb
Wind Wind: 12 mph
Wind Gust Wind Gust: 16 mph
Clouds Clouds: 80%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:48
Sunset Sunset: 18:36