fbpx
Сейшелски острови
1 BGN = 7.79 SCR

Столица – Виктория

Валута – Сейшелска рупия

Считано от 1 декември 2022 г., българските граждани могат да пътуват до Сейшелските острови без ограничения и изисквания, свързани с COVID-19, съобщи Министерството на здравеопазването.

От всички посетители, обаче, ще се изисква задължително да попълнят своята декларация за пътуване на: HTTPS://SEYCHELLES.GOVTAS.COM/  и да предоставят валидна застраховка за пътуване, за да покрият всякакви потенциални разходи, свързани с COVID-19.

В страната се влиза само с международен паспорт, валиден към датата на напускане. Пътуващите за Сейшелите български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) не се нуждаят от виза за престой до 90 дни.

Гражданите на Република България трябва да се уверят, че паспортът им е валиден към датата на влизането им в страната и по време на цялото им посещение. Те трябва също така да се уверят, че в паспорта им има поне 1 празна страница за всеки входящ печат, който ще се изисква. Не се изисква виза; разрешенията за посетители се издават при пристигане с билет за връщане.

Във връзка с електронизацията на граничния контрол в Сейшелските острови преди пътуване е необходимо да се получи одобрение за пътуването до държавата от миграционните власти QR код. Редът и детайли как става това може да получите от официалния сайт на Сейшелските острови по този въпрос: https://seychelles.govtas.com/en

Република България няма функциониращо посолство на Сейшелските острови. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Сейшелите, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на Република България в Етиопия
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Пощенски адрес: P.O.Box 987 Addis Abeba, FDR of Ethiopia
Тел.: +251 11 66 100 32
Факс: +251 11 66 162 70
Работно време: 08.00 – 18.00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

За България е акредитирано посолството на Сейшелите в Брюксел, Белгия.

Посолство на Сейшелските острови в Брюксел
Адрес: Avenue Louise 250, boite 102, B-1050, Bruxelles, Belgique
Тел.: +32 2 627 5788
Факс: +32 2 648 5556
E-mail: pdebaets@rolex.be

Сейшелските острови са идеални за почивка по всяко време на годината, тъй като средната температура на въздуха тук е около +26°C. Оптималното време за пътуване до Сейшелите е от май до октомври. По това време островите запазват топла вода и въздух, както и отлични условия за плуване и сърф. Пролетта и есента също могат да бъдат подходящо време за пътуване до Сейшелските острови, особено за любителите на гмуркането. Април, май, септември и октомври са най-добрите времена за опознаване на подводния свят на острова. Хората с лошо здраве и малките деца може да се окажат трудни за справяне с топлината и влажността и трябва да избягват да пътуват през зимата.

Моля, имайте предвид, че някои екскурзии се предлагат само през определени месеци, така че е най-добре да проверите графика им, преди да отидете. Така или иначе, на островите има много събития и дейности през цялата година, така че има по нещо за всеки.

Виктория

Виктория е столицата на Сейшелите, разположена на остров Мае. Този град се счита за културен, икономически и административен център на страната. Освен това това е единственият град на Сейшелите в класическия смисъл на думата. Виктория има няколко атракции, заслужаващи вниманието на почиващите. Един от най-известните е „мини Биг Бен“ – часовникова кула с височина повече от 3 метра, построена в чест на кралица Виктория. До него се намира Националният исторически музей, чиято експозиция е посветена на Сейшелите от колониалната епоха до наши дни. В града можете да видите много паметници, посветени на различни събития, църкви, ботаническа градина и много други.

Праслин

Праслин е един от най-големите острови на архипелага, на 36 км от Махе. Този курорт има уникална характеристика под формата на дъждовна гора, която не е променила външния си вид от няколко милиона години. Освен това Праслин е едно от двете места в света, където расте символът на Сейшелските острови – палмата Коко де Мер, чиито плодове достигат тегло от 20 кг. Островът е пълен с плажове, места за гмуркане, уютни заливи, хотели и ресторанти. Тук се намират и националният парк Vallée de Mai, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, и фермата за черни перли, чието име говори само за себе си.

Ла Диг

Ла Диг е друг популярен сред туристите остров от архипелага. Той се гордее с живописни пейзажи, уютни заливи, гранитни скали, огромен брой места за гмуркане и плажове с розов пясък. Най-известният плаж на острова е Anse Source d’Argent. Смятан е за един от най-красивите на Сейшелите и е популярно място за фотосесии. За разлика от други острови в архипелага, Ла Диг има по-спокойна атмосфера. Няма претъпкани туристически комплекси – вместо тях на острова можете да намерите малки къщи за гости и хотели, където всеки може да се наслади напълно на тишината и спокойствието.

Ла Диг е известен и със защитеното си природно наследство. Островът предлага на пътниците да се запознаят с местните видове флора и фауна – уникални растения, огромни костенурки, водолюбиви птици и много видове риби.

Фрегата

Фрегата е малък гранитен остров в Сейшелския архипелаг. Това е чудесно място за почивка далеч от натоварените градове, където можете да се насладите на спокойствието и красотата на тропическата природа в изключителна обстановка. На острова има само 7 плажа и само един хотел, състоящ се от няколко луксозни вили. Южното крайбрежие има добре развити места за гмуркане, където можете да се любувате на живи корали и други подводни пейзажи. Възможно е също да наемете рибарски лодки, водни ски и дъски за сърф. А за начинаещи сърфисти има инструктори, които са готови да преподават основите на този спорт.

Силует

Силует е един от по-дивите острови на Сейшелите. Покрит е с гъсти праисторически гори, дом на много животни, включително редки видове. Това парче земя се счита за природен резерват – успяло е да съхрани екологичното равновесие между човека и природата. Наемете водач и отидете на вълнуваща обиколка на джунглата. И след това изследвайте морското дъно, като се гмуркате под вода с маска. Не пропускайте да се отбиете в резервата за костенурки, за да научите повече за проекта за опазване на гигантските костенурки.

Хората на Сейшелите имат уникална и колоритна култура, която може да бъде приятно допълнение към вашата почивка на тези тропически острови.

  • Повече от 90% от жителите на Сейшелските острови изповядват християнството. Освен това на островите са разпространени и други религии – индуизъм, ислям и англиканство. В същото време много местни също вярват в магии и духове.
  • Хората, които живеят на Сейшелските острови, идват от множество етнически групи, включително креоли, африканци, индианци, китайци и европейци. Това създава уникален културен микс, който се отразява в традициите, езика, музиката и кухнята.
  • Сейшелите имат три официални езика – английски, френски и креолски. Английският е най-разпространеният език в бизнеса и комуникацията с туристите. Местните жители общуват помежду си на креолски, който се основава на френски – доказателство за колониалното минало. Има по-проста структура – без използването на сложни граматични структури и наречия.
  • Много туристи отбелязват основното нещо, което веднага хваща окото за сейшелците – тяхната откритост и дружелюбие. Това може да се обясни с уникалния им характер – те са много добродушни, небързащи и не проявяват пристрастия към хората. За разлика от жителите на други курортни острови, те никога не се налагат и не искат бакшиши.
  • Сейшелските острови са предимно матриархално общество, където жените играят важна роля. Те са начело на семейството, управляват домакинството и вземат сериозни решения. В същото време мъжете често водят безгрижен начин на живот и не се задълбочават в домакинската работа, което позволява на жените да поемат повечето от домакинските задължения.
  • За местните жители сватбата е от голямо значение и е едно от най-важните събития в живота. За да направят този ден специален, те се опитват да поканят колкото се може повече гости на тържеството. Въпреки това, не всички жители могат да си позволят пищна сватба, така че някои избират граждански брак.
  • Сейшелците са известни със своя мирен и приятелски характер, което се отразява в нивото на престъпността в страната. Благодарение на този подход броят на престъпленията на островите е минимален – това е още един привлекателен фактор за туристите, избиращи Сейшелските острови като дестинация за почивка.
  • На островите се провеждат много празници и фестивали, в които гостите на страната също обичат да вземат активно участие. Някои от най-популярните събития включват Креолския фестивал и Фестивала на светлините. Освен това местните жители празнуват и традиционни религиозни празници – Великден и Коледа.
  • Хората на Сейшелите са изключително склонни към суеверия. Например, те не приемат добре похвалата, защото вярват, че ако направите комплимент на някого за косата му, тя ще започне да пада.
loader-image
Виктория, SC
20:23, 13/07/2024
temperature icon 27°C
предимно ясно
Humidity Humidity: 78 %
Pressure Pressure: 1013 mb
Wind Wind: 15 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:27
Sunset Sunset: 18:19