fbpx
Мароко

Мароко е държава, разположена в северната част на африканския континент, населена предимно с представители на арабския народ. Някога тя, подобно на други африкански страни, е била под властта на европейците, но в средата на 20-ти век мароканците добиват независимост от своя господар – от Франция.

1. Мароканският град Фес е дом на най-стария университет в света, основан и открит през 859 г.

2. Мароканците са много религиозни хора. Така че на всяка гара има специални стаи, където могат спокойно да се молят. Такива стаи има дори на бензиностанциите.

3. Мароко е кралство и когато на власт идва нов крал, образът на стария владетел върху местните банкноти се сменя с образа на новия. Въпреки това старите копюри продължават да са в обръщение.

4. Мароканската валута е една от най-стабилните в света.

5. Мароко е единствената африканска страна, която не е член на Африканския съюз.

6. Някои от мароканското население са туареги, които някога са имали интересен обичай да крият лицата си от всички около тях. Освен това, ако някой внезапно види лицето на туарег, тогава последният трябваше да убие или него, или себе си. За щастие сега тази кръвожадна традиция вече е забравена.

7. Мароканците често се събират по 6-7 души в обикновена кола, а двама могат лесно да се возят на предната седалка.

Мароко

8. Много жители на Мароко са етнически бербери. Между другото, думата „бербери“ идва от френското „варвари“.

9. Част от Мароко е известната пустиня Сахара.

10. В Мароко е обичайно да се пазарят по всяко време и навсякъде. След успешни сделки цената може да падне десет пъти. Тези, които не се пазарят, просто не са уважавани от мароканците. Търговията тук е вид спорт, който и двете страни харесват.

11. Традиционните марокански сгради, които могат да се видят в провинцията, винаги са в същия цвят като земята, върху която са построени.

12. В Мароко можете да карате ски спускане през зимата. Разбира се, в планината. През зимата снегът лежи там няколко месеца.

13. Най-популярният спорт в Мароко е футболът.

14. Но танците, например, не са често срещани в Мароко. А на публично място по принцип не е прието да се танцува.

Мароко

15. Мароко, всъщност, отглежда най-вкусните мандарини и портокали в света.

16. Най-високата религиозна сграда в света е минарето на джамията Хасан II, което се издига на двеста метра. Намира се в мароканския град Казабланка.

17. Козите в Мароко се катерят лесно по дърветата.

18. Мароко е лидер в производството на фурми. В най-плодородните части на тази страна една финикова палма произвежда около петдесет килограма фурми годишно.

19. В Мароко има огромен брой камили, като преобладават едногърби дромадари. Мароканците ценят тези животни много, но поради тяхното широко разпространение цената им е ниска – около хиляда долара.

20. В Мароко няма вегетарианци, освен гостуващи туристи.

Мароко
Мароко

Повече за Мароко

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.