fbpx

Safe Ковид-19 – Изисквания за пътуване в Мароко

Мароко
1 BGN = 5.46 MAD

Столица – Рабат

Валута – Марокански дирхам MAD

От 30 септември 2022 г., при влизане в страната, не се изисква представяне нито на ваксинационен сертификат, нито на негативен PCR тест. Изисква се попълнен формуляр-декларация за здравно състояние, който се предоставя и в самолета. Същият може да бъде изтеглен от следния линк:
HTTPS://WWW.SANTE.GOV.MA/PUBLISHINGIMAGES/2021/PROTOCOLE/FSP%20AVION.PDF?CSF=1&E=2IW7FK

Влизането и пребиваването на български граждани на територията на Кралство Мароко с цел туризъм, делово и частно посещение е безвизово в рамките на два престоя от по 90 дни в рамките на една година. За целта е необходимо българският гражданин да разполага с валиден паспорт, чиято минимална валидност след датата на влизане в страната да е между три и шест месеца. Препоръчително е паспортът да разполага с две празни страници.
В случай на нелегално пребиваване по отношение на допустимия престой се налага глоба, като в определени случаи е възможно и експулсиране, съпроводено със забрана за влизане в страната за определен период от време.
При влизане в страната е добре лично да се уверите, че паспортът ви е подпечатен от мароканската гранична полиция /положен номер при първо влизане и печат за влизане/. При липсата на такива печати в паспорта, при напускане на страната, пребиваването в нея се третира като нелегално.
Кралство Мароко не може да бъде посетено само с лична карта. Задължително е наличието на паспорт.

Изисквания за пътуващите деца до 18 години:
В случай че детето пътува заедно с родителите си не се изисква никакъв друг документ, освен валиден паспорт. Същевременно е препоръчително родителите да разполагат с копие от акта за раждане, като доказателство за родствената връзка. При пътуване само с единия родител е необходимо да има нотариално разрешение от другия родител, както и копие от акта за раждане.
В случай, че единият от родителите на детето е починал, придружаващият детето родител трябва да разполага с копие от акта за смърт на починалия или специално за случая съдебно разрешение.
При разведени родители е препоръчително родителят, който придружава детето, да притежава заверено копие от съдебното решение за развода, в което е указано, че на него е възложена грижата за детето.
Ако малолетният пътува придружен от трето лице, придружителят трябва да разполага с нотариално заверено разрешение от родителите на детето.
Всички цитирани документи в този раздел следва да бъдат заверени с „Апостил“ и преведени на френски или арабски език.
Имунизации за жълта треска и други, характерни за страните от Африка заболявания, не се изискват.

Адрес: Royaume du Maroc, Rabat – 10 000, 4, Avenue Ahmed El Yazidi (ex av. Meknes)
Тел.: +212 537 76 54 77; +212 537 76 40 82
Факс: +212 537 76 32 01
Дежурен телефон в извънработно време: +212 661 230 656
Работно време: 08.30 – 16.30 ч.
Работно време на консулската служба с граждани: 10.00 – 13.00 ч.
E-mail:bgconsul.rabat@gmail.com
E-mail:bulemrab@gmail.com
Website: www.mfa.bg/embassies/morocco

Всъщност можете да се отпуснете на брега на Мароко през цялата година, но плажният сезон започва в края на май и продължава до края на октомври. Най-доброто време за почивка в центъра на страната е от октомври до април, през останалата част от годината тук е доста горещо. Що се отнася до любителите на планинските почивки, включително ските, сезонът тук продължава от декември до март.

Римско пристанище, корсарска база и арабски военен пост, а сега административна столица на Мароко, град Рабат. И до днес пази своята история. Старата му част, Медина, сякаш все още живее в миналото. Тук все още се тъкат килими на ръка, плетат се дантели, ваят се глинени съдове и се правят медни съдове. Рабат радва окото на туристите с уникални експонати от музеи за античност и изкуство, минаретата на кулата Хасан и Касба на крепостта Удая със своите сини улици. А в петък в Кралския дворец можете да наблюдавате церемонията по заминаването на краля за молитва. Освен това определено трябва да намерите време да разгледате руините на древния град Сале, основан преди повече от 1000 години от финикийците. Този град през 17-ти и 18-ти век е бил столица на корсарите, които държат цяла Европа в страх.

Маракеш

Маракеш е един от най-старите градове в страната и също столица, но бивша. Градът е разположен в подножието на Атласките планини. С падането на здрача главният площад на Маракеш, Джема ел Фна, се превръща в център на забавленията. Пеенето се чува отвсякъде, жонгльори и танцьори свирят, укротителите на змии и скорпиони удивляват туристите, акробати и забавни маймуни се въртят с кукли, а ароматите, идващи от многобройните мангали, могат да събудят апетита и на най-претенциозния гурме. Мистична нотка придават гадатели, баячки и тайнствени магьосници. Сутринта в Маракеш започва с гласа на мюезина, стоящ на кулата на красивата джамия Ал-Кутубия. Градините Менара, дворецът Бахия и джамията Книжарите определено си заслужават да бъдат посетени.

Фес

Фес е така наречената религиозна столица на Мароко и център на ислямската култура. Това е най-старият град в страната, със сложен лабиринт от старинни улици и безброй джамии. Във Фес има две медини – Фес ел-Джид и Фес ел-Бали, оградени със средновековни стени и включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Най-старият университет в света, Karaouin University, се намира в самия център на града. Фес е известен и със своите медресета – образователни институции, като интернати, които функционират до средата на миналия век. Освен това, така нареченият район на кожарите е много популярен сред туристите, където кожата все още се обработва по същия начин, както преди хиляди години. Тук можете да закупите дрехи, сувенири и кожени изделия.

Казабланка

Казабланка на испански означава „бяла къща“. Най-голямото пристанище, бизнес и индустриален център на страната. Представителства на корпорации, банкови централи, най-голямото летище и гигантската джамия Хасан-2, където 25 000 вярващи могат да се молят едновременно. За туристите това е просто райско кътче: многобройни плажове, клубове, ресторанти, квартал Хабу с изобилие от магазини и магазини и сградите му сякаш са излезли от снимки на рекламни брошури. И малко разочарование – известният филм „Казабланка“ не е заснет тук!

Агадир

Агадир е курортен град. Говори се, че именно той дава на страната половината от всички приходи от туризъм. Слънцето грее тук 300 дни в годината, а елегантните хотели сякаш се състезават помежду си, за да бъдат наречени най-добрите. Пясъчните плажове непрекъснато кипят от живот: тук можете да се гмуркате с акваланг, водни ски, яхти и лодки. Освен това това е най-европейският град в Мароко, жените тук практически не носят хиджаб. Разбира се, струва си да разгледате зоологическата градина Valley of Birds и местния пазар за продуктите на квалифицирани занаятчии, с които трябва да се пазарите добре.

Шефшауен

Шефшауен с право носи титлата на най-красивия град в Мароко. Известен е с факта, че по-голямата част от сградите му са боядисани изцяло или частично в синьо. В продължение на няколко века на Шефшауен беше забранено да посещава нерелигиозни хора под страх от смърт. Може би затова градът е запазил средновековния си облик. Казват, че дори роби са се търгували на местните пазари до 30-те години на миналия век. И сега можете спокойно да си купите марихуана на тези пазари. Но не трябва да правите това, защото само да го имате ще бъде достатъчно, за да прекарате в затвора от 3 месеца до 5 години.

  • Коренното население на Мароко са берберите. 75% от съвременните мароканци имат берберски корени. Арабите, втората по големина етническа група. Тук живее и голяма европейска група (предимно французи) – около 100 000 души. Въпреки това, голям брой смесени бракове днес на практика са изтрили всички различия и преобладаващата част от жителите патриотично наричат ​​себе си мароканци. 
  • Жителите на тази страна заслужено се ползват с репутацията на най-гостоприемните араби. Но не трябва да забравяме, че Мароко е ислямска държава и ислямът прониква в абсолютно всички сфери на живота. Тук употребата на алкохол се осъжда, към жените се отнасят внимателно, не им позволяват излишъци, а манталитетът на хората има философски и религиозни пристрастия, най-добре изразени с фразата „всичко е волята на Аллах“ или на местния език „Иншаллах!“
  • Не забравяйте, че хората, особено в селските райони, са дълбоко религиозни, така че преди да снимате живописна група жени в национални костюми, е по-добре първо да поискате разрешение.
  • Мароканците не са особено внимателни в спазването на правилата за движение, а по пътищата има много конски превозни средства. Трябва да запомните това, ако искате да наемете кола.
  • Въпреки че престъпността в Мароко е доста ниска, крадците действат на пазарите и в гъсто населените райони на градовете в страната. Затова не трябва да носите много пари в брой или да оставяте нещата без надзор. Вечерта е по-добре да използвате такси.
  • В градовете на Мароко водоноските продължават да работят. Но е по-добре да не използвате техните услуги, тъй като качеството на водата оставя много да се желае. По същата причина е по-добре да не пиете сокове с лед. Тук се прави от чешмяна вода.
loader-image
Rabat, MA
16:47, 13/07/2024
temperature icon 25°C
ясно небе
Humidity Humidity: 65 %
Pressure Pressure: 1012 mb
Wind Wind: 8 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 8%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:25
Sunset Sunset: 20:39