fbpx

Safe Ковид-19 – Изисквания за пътуване в Мадагаскар

Мадагаскар
1 BGN = 2,489.58 MGA

Столица – Антананариво

Валута – Малгашко ариари

От Август 2022 г. не се изискват COVID-19 тестове.

Не се изискват специални имунизации.

Пътуващите в Мадагаскар български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Мадагаскар в Москва или директно на летището в Мадагаскар за престой до два месеца. В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Мадагаскар.

Визата може да се удължи в Министерството на вътрешните работи на Мадагаскар за престой до 3 месеа срещу 80 000 ариари (20 евро).

Република България няма функциониращо посолство в столицата Антананариво. Българските граждани, пребиваващи в Мадагаскар могат да ползват съдействието на консулската служба в посолството на Република България в Претория, Република Южна Африка – при необходимост от консулска защита, заверка на пълномощни, издаване на лични документи.

Посолство на Република България в Претория
Адрес: 1071 Church street, 0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 012 342 37 20; 342 79 41
Факс: +27 012 342 37 21
Работно време: По – Пт, 09.00 – 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Pretoria@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/southafrica

За България е акредитирано посолството на Мадагаскар в Москва.

Посолство на Мадагаскар в Москва, Руска федерация
Адрес: 5 Koursovoy Pereolok, 119034 Moscow
Тел.: +70 95 290 02 32
Факс: +70 95 202 34 53
E-mail: info@ambamadagascar.ru
Website: www.ambamadagascar.ru

Идеалното време за пътуване до острова е от май до средата на ноември. През този период започва мадагаскарската зима – температурата на водата в океана пада до 23 градуса, практически няма валежи и се диша по-лесно поради умерена влажност. От януари до март югоизточният пасат удря Мадагаскар с постоянен дъжд. Островът става задушен, мокър и дори опасен поради големия брой насекоми.

Антананариво

Антананариво е необичайна и дълга дума, нали? Мадагаскарите просто наричат ​​своята столица и главен град на държавата Тану. Кацнал по високите хълмове във вътрешността на острова, градът от зори до здрач бъка от дузина базари, където едни се опитват да намалят цените, а други да продадат на по-висока цена. Ансамбълът от дворци на Рува Амбухиманга, гробниците на мадагаскарските монарси, червените стени на двореца Андафиаваратра, създадени в бароков стил – всичко това се откроява плашещо на фона на мръсотията и бедността на бедните квартали. И в центъра на тази експлозивна смес е езерото Ануси, проектирано и изкуствено създадено от английския мисионер Джеймс Камерън във формата на сърце.

Тулеар

Сред пустинята с бодливи храсти, в уютния залив на Свети Августин, израсна Тулеар – голям пристанищен град на Мадагаскар. 250-километровият риф надеждно защитава крайбрежието на града от опасностите на океана и в същото време е Мека за любителите на гмуркането и гмуркането с шнорхел. Повече от 200 вида корали, 760 вида риби, делфини, костенурки, тигрови акули и древни целаканти – такъв подводен свят е достоен за възхищение. И когато видите, че върховете на пръстите ви вече са набръчкани от дългото пребиваване във водата, отидете до природния резерват Рениал, където стотици видове птици ще ви завъртят главата – буквално и преносно.

Анциранана

Анциранана е регион в северната част на страната, където туристите отиват да завладеят рошавите склонове на планините и вулканичната верига Царатанана. Екстремни приключения очакват пътниците в района Махаджанга: тесните пътеки на каменната гора Цинги с върхове, остри като острие на меч, възбуждат кръвта. Можете да се отпуснете след активни преходи през охладени вулкани и мангрови гори на пясъчните плажове на Морондава, в западната част на острова. Оттук сте само на един хвърлей камък от легендарната Авеню на баобабите и гората Киринди, идеално място за наблюдение на лемури, мангусти и фоси.

Носи-Бораха

„Йо-хо-хо и бутилка ром“ – така са пеели пиратите през 17 век, заравяйки ограбени съкровища на остров Нуси-Бораха (по-известен с предишното си име Ile Sainte-Marie). Дали е вярно или не, не е известно, на острова все още не са открити златни находища. Но това, което наистина е факт е, че туристите много обичат остров Сен Мари заради снежнобялите му плажове, чистия океан и палмовите дървета, наведени ниско над брега. Кулата Torre del Ominaje, крепостта Asama, църквите Свети Никола и Свети Франциск, замъкът Alcosart – колониалната архитектура на острова определено ще заинтересува любознателния ум. А черешката на тортата ще бъде гледането на гърбати китове: всяка година от юли до септември те правят салто над водите на пролива край бреговете на острова.

Носи Бъди

В северозападната част на Мадагаскар има още едно райско кътче – остров Носи Бе. Какво ли не е преживял през вековната си история: бил е рай за пирати и живо въплъщение на сандък със съкровища; затвор и тежък труд на френските колонизатори; център на търговията с роби; Тук дори е бил разположен флот на руския генерал Рождественски. Днес Nosy Be мирише на кафе и иланг-иланг. В горите на природния резерват Локобе черни лемури скачат през дърветата. Студени потоци от водопади приспиват изстиналия вулкан. Световноизвестният ром Dzama се бутилира в град Zamandzari. А край брега китове от рядък вид, наречени „минки китовете на Омура“, изпускат фонтани. Добавете към това добри хотели, прекрасни плажове, високо качество на обслужване за Мадагаскар и ще се изкушите да резервирате билет тук.

  • Криминалната ситуация в Мадагаскар оставя много да се желае. Лекомисленият турист лесно може да бъде подхванат от джебчии и измамен от таксиметрови шофьори. По-добре е да избягвате разходките след залез слънце и е по-добре да не се впускате в някои райони на острова без придружител на местен водач.
  • Забранява се пиенето или използването на чешмяна вода за хигиенни цели: или я преварявайте, или купувайте бутилирана вода в магазините. 
  • Много туристи купуват скъпоценни камъни, които се добиват тук, като сувенир от Мадагаскар. Не забравяйте да поискате от продавача сертификат за произход на такива стоки, ако не искате проблеми при митнически контрол.
  • Преди да се поддадете на изкушението да се потопите в топлите води на Индийския океан, уверете се, че плуването в тази част на брега е разрешено. Акулите плуват в лагуни, които не са защитени от коралови рифове, и вие очевидно не искате да станете техен десерт докато сте на почивка. Също така не се препоръчва да се гмуркате в сладководни водоеми: тук влечуги, пиявици и патогени на различни заболявания просто чакат да ви насладят. 
  • За да посетите Мадагаскар, официално не се изискват специални ваксинации: ако сте следвали графика за ваксинация, можете да се чувствате относително сигурни. Туристите, които са останали в Танзания, Нигерия и някои други африкански страни за повече от 12 часа, може да трябва да предоставят сертификат за ваксинация срещу жълта треска. Препоръчва се и профилактика срещу малария преди и след пътуване до острова.
  • Културата и традициите на местното население може да изглеждат нелогични за нашите хора, но те трябва да бъдат взети под внимание. Така че не трябва да носите дрехи в цвят каки или дрехи, които приличат на военна униформа; не сочете човек с един пръст, само пет наведнъж; не пейте, докато ядете – лоша поличба; не правете снимки на местни жители без разрешение; не влизайте на територията на местните гробища.
loader-image
Антананариву, MG
18:35, 13/07/2024
temperature icon 15°C
предимно ясно
Humidity Humidity: 77 %
Pressure Pressure: 1026 mb
Wind Wind: 14 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:23
Sunset Sunset: 17:27