fbpx
Кения
1 BGN = 70.99 KES

Столица – Найроби

Валута –  Кенийски шилинг

1. От всички пътници, пристигащи в страната през който и да е входен пункт, вече няма да се изисква да показват доказателство за ваксинация срещу COVID-19 или тест за COVID-19. 

2. Само пътниците, пристигащи на всяко пристанище за влизане в Кения с грипоподобни симптоми, ще трябва да попълнят формуляра за локализиране на пътници на платформата „jitenge“: https://ears.health.go.ke/airline_registration/. От тях също ще се изисква да направят тест за антиген на COVID19 при пристигане за своя сметка. Тези, които се окажат положителни за антигенен тест, ще трябва да направят допълнителен PCR тест за COVID-19 за своя сметка. Тези с тежки симптоми след това ще получат разрешение да бъдат изолирани съгласно преобладаващите изисквания за изолация за леки, умерени и тежки заболявания. 

От 01.01.2024 г. българските граждани, които искат да посетят Кения, се нуждаят от задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца и попълнено Електронно разрешително за пътуване (ETA), което се получава, като се попълни онлайн заявление – https://www.etakenya.go.ke/en. Необходимо е плащане на входна такса от 30 долара (около 27 евро), която се заплаща след запълване на заявлението онлайн.

Република България няма функциониращо посолство в Найроби. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Кения, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на Република България в Адис Абеба
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Телефон/факс: +25116610032
Работно време: 08.00 – 18:00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

Почетно консулство на Република Кения в България 

Почетен консул д-р Ивайло Иванов Дерменджиев,

с консулски район на действие: Република България и адрес: София,  ул. „Позитано”  № 3, ет. 2,

телефон/факс: (+3592) 986 58 96, 988 26 52

emailconsulate@kenyabulgaria.org

уебсайт: www.kenyabulgaria.org

Удобно време за посещение в Кения се считат януари-февруари, както и юни-септември. Март-май може да е по-малко интересен в тази страна, когато започва дъждовният сезон и пътищата са много мръсни. Дъждовното време също е често срещано явление през октомври-декември. Средната температура на въздуха в тези географски ширини обикновено е +25-30°C.

Найроби

Столицата на Кения и най-големият град в Източна Африка. Тук се намира известният национален парк. Това е единственото място, където, толкова близо до мегаполиса, можете да наблюдавате живота на лъвове, жирафи и много птици. Пешеходните сафарита в парка са популярни сред туристите. Голям интерес представлява и Giraffe Center (20 км от Найроби). Тук можете да храните тези невероятни животни от ръка, да ги галите, прегръщате и дори целувате. А за да направите снимка на фона на панорамата на града, се препоръчва да се изкачите до хеликоптерната площадка, която се намира на покрива на втората по височина сграда в Найроби (163 м) и третата по височина в Африка. Това е офис комплексът Old Mutual Tower. На час път с кола от столицата на Кения се намира Найваша, доста дълбоко сладководно езеро, което е дом на стотици птици и огромна популация от хипопотами. И накрая, за да изпитате Кения във всичките й аспекти, не можете да пренебрегнете бедняшките квартали на Кибера. Намират се само на 5 км от центъра на Найроби – до чисти и удобни къщи. Това са най-големите бедни квартали в Африка, където живеят повече от 500 хиляди възрастни и деца.

Момбаса

Икономически център и втори по големина град в щата. Тук се намира крепостта „Форт Хесус“, построена през 1593 г. за защита срещу нападенията на турците и африканските племена. Смятан е за един от архитектурните шедьоври на 16 век и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Старата част на Момбаса заслужава специално внимание, състояща се от тесни улички и къщи в арабски стил с ажурни балкони. В града има няколко десетки джамии. Най-старият от тях, Mandry (1570), представлява най-голям интерес. В старите времена е бил фар за кораби. Тук се намира и най-голямата ферма за крокодили Mamba Village в Африка, ферма за крокодили, в която живеят 12 хиляди крокодили на различна възраст. Не пропускайте Националния парк TSAVO. Вярно, че се намира на 200 км от Момбаса, но е особено популярно сред туристите. Това е най-големият парк в света, където можете да видите Петте големи животни: слон, жираф, бивол, носорог и леопард.

Кисуму

Третият по големина град в Кения. Тук има летище. Развито е селското стопанство и корабостроенето. Наблизо има природен резерват Кисуму, дом на павиани и хипопотами.

Накуру

Националният парк Lake Nakuru представлява интерес за този град. Тук живеят розово фламинго и черно-бели носорози. Сафарито в този район е впечатляващо – на езерото често се събират над милион фламинго и пеликани. Повърхността на водата става напълно розова от изобилието на тези красиви птици.

Малинди

Известен е с това, че е посетен от известния мореплавател Васко да Гама през 1498 г. За случая е издигнат коралов стълб, който може да се види. Освен това туристите са привлечени от сградите на Стария град.

Нарок

В близост до този град се намира най-големият национален парк в Кения Масай Мара. Простира се на хиляда и половина квадратни метра, на надморска височина от 1650 м. Тук живеят над 80 вида бозайници и 400 различни птици. Големият брой лъвове особено привлича вниманието на туристите. Можете да разгледате красотата на парка само с джип, придружен от водач. Не можеш да ходиш пеша. За тези, които не пестят от почивката си, има вариант за пътуване с балон.

  • В Кения живеят няколко десетки различни племена. Всеки има свои обичаи и език. Въпросът „от кое племе сте“ е първият въпрос, който си задават при среща.
  • Номадските племена, например племето Самбуру, сменят мястото си на пребиваване веднъж на месец и половина. Те живеят в къщи от кожи и глина, по 8-10 семейства. Отглеждат се говеда. В племето отговорностите са строго разпределени: мъжете ловуват и приготвят месо, а жените отговарят за комфорта. 
  • Най-често срещаните полуномадски племена в Кения са масаите. Отличителна черта на представителите на тези групи е полигамията. Въпреки факта, че жената се омъжва за един мъж, тя може да поддържа интимни отношения с други членове на племето (връстници на съпруга си). Освен това всичките й деца ще бъдат потомци на нейния съпруг. Масаите изграждат свои домове от скрап материали (тор и дървени пръчки), а също така правят много красиви бижута, които са напълно подходящи за титлата „най-добрият сувенир от Кения“. Ако желаете можете да посетите някое масайско село с водач и да направите незабравими снимки. 
  • Официалните езици на страната са суахили и английски. В туристическите центрове е напълно възможно да се говори английски, но в отдалечени райони може да е трудно да се общува поради големия брой местни диалекти. По-добре е да вземете преводач със себе си. 
  • Кенийската кухня включва много риба, плодове и морски дарове. Храната е доста пикантна. В модните ресторанти можете да опитате месо от диви животни: зебра или гну. Традиционните месни ястия включват козе, агнешко и телешко. Тук не пият пакетирани сокове. Фрешът от манго е популярен. Алкохолът е само вносен, няма собствено бутилиране. Но пивоварната индустрия е добре развита – кенийците много обичат бирата.
  • От Кения е забранен износът на национална валута, злато и диаманти, растителни плодове и особено продукти от слонова кост, рога на носорог и животински кожи. В магазините за сувенири е обичайно да се продават абаносови фигурки, които могат да бъдат закупени като сувенири и изнесени без проблеми.
loader-image
Найроби, KE
19:40, 13/07/2024
temperature icon 19°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 68 %
Pressure Pressure: 1018 mb
Wind Wind: 6 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:36
Sunset Sunset: 18:39