fbpx
Египет
1. Древните египтяни били луди по котките

В Древен Египет животните били много важни и често почитани. Древните египтяни вярвали, че те са въплъщения на боговете, така че било популярно да се отглеждат като домашни любимци. Най-популярните били котките, но също така и кучета, ястреби, лъвове и бабуини. Ако хванели някого да убива или наранява котка в Древен Египет, санкциите били високи, обикновено водещи до смърт.

Египет
2. Има богиня на котките

Богинята Бастет представлява любовта към котките и тя е изобразена като наполовина котка, наполовина жена. Смятало се, че Бастет защитава дома от зли духове, болести и защитава жените и децата на домакинството.

Египет
3. Египтяните са едни от първите хора, които мумифицират мъртвите си.

В Древен Египет вярвали, че съществува задгробен живот и че единственият начин за безопасно достигане до него е спазването на строг набор от процедури за подготовка на мъртво тяло. Процесът отнемал около 70 дни.

Египет
4. За съхранение на органите на мъртвите са използвани канопични буркани.

За съхранение на органите на тяло, което се мумифицира, те били поставяне в специални канопични буркани. Във всеки от тях е поставен орган в знак на уважение към Хор, Богът на небето. Древните египтяни вярвали, че това гарантира, че мъртвите безопасно ще достигнат отвъдното.

Египет
5. Най-известният древен египтянин на света е Тутанкамон.

Най-известната древна египетска мумия е на фараон Тутанкамон. Мумифицираното му тяло е открито в Долината на царете, близо до Луксор в Египет. Смята се, че е на около 3000 години, а е открит за първи път през 1922 г. Саркофагът на Тутанкамон е направен изцяло от злато, а в гробницата му има над 5000 артефакта - предмети, подарени на починалия фараон, за да ги вземе със себе си в отвъдното.

Египет
6. Розетският камък - ключът към разбирането на йероглифите.

Розетският камък е открит през 1799 г. и е изложен в Британския музей в Лондон. Създаден е през 196 г. пр. Н. Е. Това е част от указ, издаден в Мемфис, Египет, който е изсечен върху камъка и написан на 3 различни езика. С превода на гръцки език той позволи на изследователите да пробият кода за разбиране на йероглифите, което ни позволи да разберем повече за древните египтяни.

Египет
7. Древните египтяни са изобретили пастата за зъби!

Египтяните са създатели на първата по рода си рецепта за приготвяне на паста за зъби. За изготвянето и са използвали съставки като пепел, пемза, изгорени яйчени черупки и прах от волски копита. Едва когато се появява Римската империя, са включени добавки като мента за по-добър вкус!

Египет
8. Египтяните обичали да играят настолни игри.

В Древен Египет се играят две много популярни игри, това са Сенет и Мехен. Смята се, че настолната игра Сенет е на около 5000 години и заглавието на играта на египетски се превежда като „игра на преминаване“. Мехен е друга популярна настолна игра, която се играе на кръгла дъска. Думата Мехен се превежда като „навита“, а дъската наподобява навита змия. Популярно било да се погребват игрите в гробницата с фараона, за да може той да продължи да играе в отвъдното.

Египет
9. И мъжете, и жените се гримират.

В Древен Египет както мъжете, така и жените са носили грим, тъй като са вярвали, че им осигурява защитата на боговете Хор и Ра. За произвеждането му те смилали рудни елементи, като малахит, в паста и след това с помощта на инструменти, направени от кост или дърво, го нанасяли около очите си, подобно на нас, използвайки очна линия днес. Години по-късно изследванията показват, че тъй като очната линия е била базирана на олово, това е намалявало риска от очни инфекции.

Египет
10. Жените имали същите права като мъжете.

В Древен Египет жените имали сходни права с мъжете, което ги откроява от другите общности по света по това време. Жените имали право да притежават собственост, а в съда жените били юридически равни на мъжете. Жените във властта били обслужвани само от други жени и понякога се формирали общности от жените във властта.

Египет

Повече за Египет

Полезна информация, здравни изисквания, визов режим, подходящо време за посещение, какво да видим.