fbpx
Египет

1 BGN = 26.85 EGP

Столица – Кайро

Валута – Египетска лира EGP

От 17 юни 2022 г. са отменени ограниченията за влизане на територията на Арабска република Египет, свързани с разпространението на COVID-19, с което отпадат изискванията за представяне на сертификат с негативен резултат от PCR изследване или сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19.

При пътуване до Арабска република Египет е необходимо да притежавате задграничен паспорт, с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната.

Съществуващият визов режим с Египет изисква от всички носители на български паспорти, в това число и носителите на дипломатически и служебни паспорти, наличието на египетска входна виза преди влизане в страната. Носителите на обикновени паспорти също следва да имат положени визи, но за тях се допуска получаването на входна /само туристическа виза/ , при това само на египетските летища, не на сухопътни граници.

При пътуване с цел туризъм до курортите в Южен Синай, Шарм ел-Шейх, Дахаб, Нувейба и Таба има възможност при пристигане на летищата в Шарм ел-Шейх и Таба за получаване на безплатен печат в паспорта с разрешение за влизане в страната без виза и престой в курортите за период до 15 дни, без право за пътуване извън тези райони. Ако туристите планират да пътуват извън тези райони и да останат повече от 15 дни в страната им е необходима виза.

Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или друго дипломатическо или консулско представителство на Арабска република Египет в чужбина. Визите са три вида: туристически, входни (за цели, различни от туризъм) и транзитни.
Визи с цел туризъм и престой до 30 дни биха могли да бъдат получени също на ГКПП на международните летища – стикерите са продават в банкови офиси, намиращи се в транзитната зона преди паспортен контрол. Цената на визовия стикер, закупен на ГКПП, е 25 щатски долара, като заплащането на същия може да бъде осъществено с кредитна карта или в брой в твърда валута.

Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
Консулска служба  
Визови дни: Неделя и Сряда от 09.30 до 12.30
Консулски дни: Понеделник и Четвъртък от 09.30 до 11.30
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bgConsular.Cairo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

По-голямата част от страната има сух климат. Ето защо тук винаги е горещо и слънчево. Най-доброто време за почивка се определя от индивидуалната толерантност към топлина. Ако никога не сте били в Египет и не сте сигурни, че високите температури няма да създадат дискомфорт, летете през зимните месеци. През този период е много по-хладно, но въпреки това ще хванете тен и ще плувате в морето до насита. Пролетта е подходящо време за почивка. Но имайте предвид, че по това време могат да духат специални ветрове за този регион (хамсин), носещи пясък със себе си в продължение на няколко дни. Любителите на знойната жега се отправят към брега на Червено море през лятото. Въпреки това си струва да се има предвид, че термометърът може да се повиши до + 45-50 ° C.

Кайро

Започнете да изследвате страната от Кайро, столицата на Египет. Този град има особено значение за ислямския свят. Често е наричан градът на хилядата минарета. Тук живеят около 10 милиона души. В Кайро клоновете на историята са преплетени: модерните небостъргачи не създават дисонанс с древните джамии. Условно Кайро е разделен на две части: историческа и съвременна. Старият град е разположен на източния бряг на Нил. На територията му практически няма нови сгради, това е район на древни джамии. Но съвременната част на Кайро не се различава от обичайните градски пейзажи. Има правителствени сгради и високи стъклени сгради с офиси.

Александрия

Александрия е най-големият пристанищен град в Египет, съчетаващ древноегипетска архитектура и колониални викториански сгради. Добре поддържаните плажове ви позволяват да отпуснете тялото, а богатата култура – душата. Започнете опознаването на града като посетите Националния музей, който се намира в центъра. Експонатите представят четири исторически епохи: антична, гръко-римска, коптска и ислямска. Не пропускайте да посетите катакомбите на Ком Аш-Шукафа. Необичайната структура съдържа цяла мрежа от гробни зали. Колоната на Помпей, известен паметник от древността, също е популярна сред туристите. Заслужава си да се възхищаваме и на необичайната архитектура на двореца на египетските хевиди, джамията Абул Абас и крепостта Кайт Бей, построена върху руините на Александрийския фар.

Шарм ел Шейх

Тези, които обичат комфортната почивка, се отправят към известния Шарм ел Шейх, красив курорт на брега на Червено море. Условно е разделен на няколко района. Шарм ел Мая – Стария град, където се намира известният ориенталски базар Old Market с всякакви стоки и сувенири. Има плаж с лек вход, който е особено приятен за пътуващите с деца и тези, които не могат да плуват. Районът Хадаба ще ви зарадва с делфинариум и аквапарк, маркови магазини и престижния нощен клуб Dolce Vita. Районът Наама Бей е център на уютни кафенета и ресторанти на открито, нощни клубове, луксозни търговски центрове и казина. Наричат ​​го още „арабския Лас Вегас“. Тук се намират и паркът Клео и пешеходната алея край морето „Променада”. Заливът на акулите се намира на 5 км от летището и е известен със своите хотели и център за гмуркане. Веднъж на някой от плажовете на залива можете да видите красиви корали и много цветни риби. Ето защо, ако идвате за гмуркане с шнорхел, изберете тази зона.

Хургада

Хургада е мястото, от което започва блестящата „кариера” на Египет в туристическия бизнес. Строителството на хотели в този район започва през 80-те години на миналия век и не е спряло до днес. Сухият климат по всяко време на годината ви позволява да се отпуснете на плажа, практически без да усещате 40-градусовата топлина. Лекият вход към морето осигурява комфортен престой с деца. Тези, които се уморяват да лежат на плажа, могат да отидат на екскурзии до пирамидите, Долината на царете или да се гмуркат, да карат сърф и да се състезават с ATV.

Марса Алам

Марса Алам е млад курорт, за който мнозина все още не са чували, разположен на 300 км от Хургада. Температурата тук е с няколко градуса по-висока от тази в другите курортни градове. Ако ваканциите в Египет винаги изглеждат шумни и пренаселени, тогава Марса Алам е тихо кътче от рая. Не толкова отдавна тук имаше малко рибарско селище, а днес се очертава популярен международен курорт. Основната развлекателна инфраструктура се намира само на териториите на хотелските комплекси, но това не пречи на туристите да идват тук и да се наслаждават на топлите води на Червено море. Марса Алам също е едно от най-добрите места в Египет за кайтсърфисти.

Гиза

След като чуе за Гиза, въображението веднага рисува очертанията на Големия сфинкс, както и добре познатите пирамиди: Хеопс, Хефрен и Менкаур. Мястото е интересно заради голямата история на древноегипетските погребения. Тук не само фараоните, но и целият им приближен: съпруги, братя, сестри, деца и слуги бяха изпратени в последния им път. Също така си струва да отидете тук, за да видите Селото на фараоните. Обиколката започва с разходка с шлеп по каналите. А в Гиза има най-голямата зоологическа градина в Египет, където е създадена естествена среда за животните.

Луксор

Луксор е град, на мястото на който някога се е намирала столицата на Древен Египет Тива. Градът съхранява множество съкровища и архитектурни паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Територията на града е условно разделена на „Град на живите“ и „Град на мъртвите“. „Градът на живите“ е обикновен жилищен район, който заема десния бряг на Нил. Туристите идват тук, за да видят как живеят обикновените египтяни и какъв е храмът в Луксор. „Градът на мъртвите“ се намира на противоположната страна на Нил. Голямо разнообразие от археологически обекти привлича туристи. Но си струва да се има предвид, че климатът тук е доста горещ, валежите са рядко явление, което най-често се проявява под формата на роса.

  • Вземете със себе си „коралови“ чехли, в Египет има огромен брой плажове с остри корали и такива обувки ще предпазят краката ви от възможни щети.
  • Купете екскурзии от вашия хотел или от доверени продавачи. Цената в хотела е по-висока, отколкото ако бъде закупен отвън. Но навън има много измамници, които правят страхотни пари от лековерността на туристите.
  • Помолете хотела сам да избере стая, ако има няколко свободни стаи във вашата категория към момента на пристигането.
  • Не вярвайте на фразата: „Безплатно е!“ Местните жители са квалифицирани търговци; те първо ще ви предложат „безплатна“ услуга, за която след това ще трябва да платите.
  • Купете алкохол в безмитната зона или в бара на място. В Египет живеят под забрана, така че купуването на алкохол не е лесно. Не забравяйте паспорта си, той ще ви трябва при покупка.
  • Изгодно – упоритите купувачи успяват да намалят цената няколко пъти. В Египет колкото по-упорито купувачът иска намаление на цената, толкова повече уважение има сред местното население.
  • Договорете цената от самото начало. Преди да влезете в такси или да купите нещо, обсъдете цената, платете само договорената сума.
loader-image
Кайро, EG
12:18, 21/07/2024
temperature icon 36°C
ясно небе
Humidity Humidity: 32 %
Pressure Pressure: 1007 mb
Wind Wind: 7 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:07
Sunset Sunset: 19:55