fbpx
Кабо Верде
1 BGN = 56.89 CVE

Столица – Прая

Валута –  Ешкудо

В сила от 01.07.2022 г., всички пътници и екипажи, които възнамеряват да посетят Кабо Верде, следва да представят един от следните документи: Сертификат за ваксинация и допълнителна бустерна доза (За ваксините на Janssen се приема ваксинация с една доза + бустерна доза), документ за извършен PCR тест с негативен резултат до 72 ч. или антигенен тест до 48 ч. преди началото на пътуването, или валиден Сертификат за преболедуване.

Напълно ваксинираните с одобрени сертификати за ваксинация, излекуваните от болестта с валидни сертификати за преболедуване, както и децата до 12 годишна възраст, не е необходимо да представят отрицателен тест за COVID-19. Децата на възраст между 13 и 17 г. могат да пътуват със Сертификат за ваксинация с две дози. 

Пътуващите до Кабо Верде следва да се регистрират на следния линк: HTTPS://WWW.EASE.GOV.CV/ и да заплатят летищната такса. Следва да бъде попълнен и формуляр за санитарен контрол на следния линк: HTTPS://BIT.LY/3DQILN2

Трябва да бъде представена и резервация за хотел за времето на пребиване в страната.
Подробна информация за условията, които следва да бъдат спазени при пътуване до Кабо Верде, регистрационните формуляри, които трябва да бъдат попълнени преди пътуването и др. важна информация, могат да бъдат намерени на следния линк: HTTPS://TRAVEL.GOV.CV/PT/INICIO/.

Българските граждани пътуват до Кабо Верде с международен паспорт, валиден за не по-малко от шест месеца от датата на пътуването. Те се нуждаят от виза, която могат да получат чрез посолството на Кабо Верде в Берлин.

 

 

От 1 Януари 2019 г. гражданите на Европейския съюз са освободени от изискването за виза за краткосрочен престой (до максимум 30 дни). Освобождаването от виза се прилага само за престой до 30 дни; за по-дълъг престой получаването на виза е задължително и трябва да бъде направена регистрация на уебсайта на правителството.

Изискването е пътниците да се регистрират най-малко пет дни преди заминаването на официалния уебсайт : https://www.ease.gov.cv/

 Следните пътници са освободени от предварителна регистрация:

1.   Деца до две години;

2.   Притежател на паспорт на Кабо Верде, неговите/нейните деца под 18-годишна възраст и неговата/нейната съпруга/съпруга;

3.   Гражданин на Кабо Верде (както и неговите/нейните деца под 18 години и съпруг/а);

4.   Чужденци, законно установени в Кабо Верде (статут на пребиваващ);

5. Специални случаи: служебни пътувания, полети с технически или метеорологични проблеми, пътници за транзитно преминаване.

Регистрацията се извършва на https://www.ease.gov.cv/където пътникът трябва да предостави своите идентификационни данни, датите на престоя, контактите (телефон и електронна поща) и мястото на пребиваване (хотел).

В края на регистрацията, пътникът трябва да заплати TSA (Такса за безопасност на летищата) в размер на 30,5 евро.

Пътниците, които не отговарят на условията за освобождаването от виза, трябва да заплатят: такса за виза (25 евро) + TSA – такса на безопастност на летищата (30,5 евро).

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекцияРЗИ ВарнаРЗИ БургасРЗИ ПлевенРЗИ ПловдивРЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Внимание!

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Eвропейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Кабо Верде.

Повече информация за страната можете да намерите ТУК :http://www.capeverde.com/

За България в момента няма акредитирано посолство на Кабо Верде. Очаква се през месец юни, т.г., да бъде акредитиран посланикът на Кабо Верде в Брюксел, Белгия. 

Почетен консул на Кабо Верде в България

Г-н Радослав ТОЧЕВ

гр. София 1000 ул. Г. С. Раковски 130, ет.1, ап. 4.;

тел.: +359 878 968 871; e-mail: office@caboverdebg.com

Работно време: понеделник — петък 10:00 — 18:00

През цялата година туристите могат спокойно да посещават красивите острови. Тук лошото време е рядкост, дъждовете са краткотрайни и носят само свежест. Архипелагът Кабо Верде се намира в суха тропическа зона. Най-горещите месеци са юли-август. Въздухът през този период се затопля средно до +30 °C. Най-хладно е януари и февруари, когато термометърът най-често показва около +24 °C. Най-голямото количество валежи пада от август до октомври, когато островите са в хватката на мусоните. През останалото време тук доминират пасатите.

От октомври до юли тук идва харматанът – сух и прашен попътен вятър, който духа от Сахара и носи фин прах.

Прая

Прая е столицата и най-големият град на Кабо Верде, разположен на остров Сантяго. Известен е като център на фестивалите в Африка. Най-известните са Международният фестивал на креолския джаз (през април), Музикалният фестивал в Гамбоа (през май), Табанка – празникът на светците, почитани в Кабо Верде (през юли) и Фестивалът на Божествената благодат (през август). В Прая можете да посетите етнографския музей и да се разходите из площад Alejandro de Albuquerque с неговите сладки къщи в колониален стил. И още – вижте в Стария град първата европейска сграда на архипелага – крепостта Свети Филип.

Минделу

Минделу, разположен на остров Сао Висенте, е един от най-красивите туристически градове в Кабо Верде. Именно тук е родена певицата Сезария Евора, която някога е донесла световна слава на страната си. Градът има статут на музикална столица. В допълнение, тук туристите ще получат пълна гама от удоволствия: почивка на великолепни плажове, активни водни дейности, оживен нощен живот и, ако имат късмет, участие в един от очарователните местни карнавали.

Сал

Сал е най-туристическото място сред островите Кабо Верде. Смятан е за световната столица на кайтсърфа поради постоянните силни ветрове. Тук можете да отидете на гмуркане и спортен риболов, да посетите развъдника за лимонови акули Shark Bay и да разгледате останките от потънал кораб. Уникална атракция на острова е солено езеро в кратера на изгаснал вулкан. Околните пейзажи изглеждат чужди, а водата в езерото е почти същата по състав като в Мъртво море.

Фого

Остров Фого привлича с едноименния активен вулкан. Именно тази атракция привлича туристите тук. Тук можете да се изкачите по пътеката до кратера и да посетите вулканичните пещери. Островът е интересен със своя плаж с черен пясък. Образува се в резултат на изригването на лава, която е спряна от хладните води на океана и се разпада на малки песъчинки.

Боависта

Боависта е един от най-големите острови в Кабо Верде и излъчва спокойствие. Особено красиви тук са тюркоазените води и безкрайните бели пясъчни плажове, които са дом на колонии от костенурки. Островът предлага отлично гмуркане и сърф. Освен това туристите не пренебрегват древната пустиня, когато отиват там на сафари.

  • Най-евтиният транспорт са микробусите, които нямат разписание. Те тръгват веднага след като пътниците запълнят наличните места.
  • Транспортът между островите е със самолет. Ако планирате да летите често, добре е да закупите Air Pass. Фериботи и лодки доставят бързо и евтино до близките острови.
  • Можете да плащате с кредитна карта само в големи супермаркети, туристически агенции, някои ресторанти и хотели.
  • По-изгодно е да обменяте пари в банки. Няма обратен обмен – няма да е възможно да обмените ескудо за друга валута.
  • Гмуркането изисква застраховка за покриване на рисковете от гмуркане и възможни инциденти.
loader-image
Прая, CV
15:55, 13/07/2024
temperature icon 26°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 73 %
Pressure Pressure: 1012 mb
Wind Wind: 8 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:11
Sunset Sunset: 19:07