Данни за коронавирус

  • Новопотвърдени случаи на КОВИД-19 в милиони хора

Показани са със 7-дневна стъпка. Броят на потвърдените случаи е по-малък от действителните поради ограничения брой тестове, които се правят. По данни на John Hopkins University

1. Как COVID-19 влияе на света

Потвърдените случаи на COVID-19 са надвишили 198,3 милиона в световен мащаб, според университета Джон Хопкинс. Броят на потвърдените смъртни случаи е над 4,22 милиона. Повече от 4,14 милиарда дози ваксинации са приложени в световен мащаб, според Our World in Data.

Венецуела ще получи 6,2 милиона дози ваксини срещу COVID-19 чрез платформата за споделяне на ваксини COVAX „през следващите дни“, заяви президентът Николас Мадуро вчера.

Организаторите на Олимпийските игри в Токио съобщиха за 17 нови случая на COVID-19, свързани с игрите, включително един спортист.

Австралийският щат Куинсланд удължи локдауна в Бризбейн, след като щатът отчете най-големия си еднодневен ръст на новите случаи на COVID-19 за тази година.

Местните медии съобщиха вчера, че Индонезия е удължила ограниченията за COVID-19 извън остров Ява с още една седмица.

Китай съобщи за 75 нови континентални случая на COVID-19, като градовете въведоха строги мерки за спиране на разпространението на варианта Delta.

Новите случаи на COVID-19 във Великобритания са спаднали с 33% между 25 и 31 юли.

Виетнам обяви, че ще удължи ограниченията за движение в Хо Ши Мин и 18 други градове и провинции поне за още две седмици.

2. Трудно спечелените победи са в опасност, казват от СЗО

Потвърдените случаи и смъртни случаи от COVID-19 продължават да растат по целия свят, каза генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебреесус на пресконференция в петък вечерта.

„Средно в пет от шестте региона на СЗО инфекциите са се увеличили с 80% или почти двойно през последните четири седмици“, каза той

Голяма част от увеличението се дължи на „силно трансмисируемия“ вариант на Делта, обясни той. Но също така чрез увеличаване на социалното смесване и мобилност, непоследователно използване на мерки за обществено и социално здраве и неравномерно разпространение на ваксините.

„Трудно спечелените победи са в опасност или са загубени“, заключи той. „И здравните системи в много страни са претоварени.“

Американските центрове за контрол на заболяванията също заявиха, че вариантът Delta е променил войната срещу COVID-19. Вътрешен документ призова за нов подход, който да помогне на обществеността да разбере опасността, задължителни ваксини за здравните работници и връщане към универсалната употреба на маски.

3. Защитата от ваксините срещу COVID -19 вероятно ще отслабне с времето – твърдят съветници от Обединеното кралство

Консултативната група на британското правителство предупреди, че защитата, която ваксините предлагат срещу COVID-19, е много вероятно да отслабне с течение на времето. В резултат на това кампаниите за ваксинация ще продължат години наред.

„Много е вероятно получения с ваксина имунитет към инфекция с SARS-CoV-2 и потенциално тежко заболяване (но вероятно в по-малка степен) да отслабне с течение на времето“, се казва в резюме на документ, разглеждан от правителствената научно-консултативна група за спешни случаи (SAGE).

„Следователно е вероятно да има кампании за ваксинация срещу SARS-CoV-2 в продължение на много години напред, но в момента не знаем каква ще бъде оптималната необходима честота за повторна ваксинация, за да се защитят уязвимите от болестта COVID“, казаха учените.

Източник World Economic Forum

COVID-19: Какво трябва да знаем за пандемията от коронавирус на 2 август
Отбелязана с:        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)