Германия

От 16 декември т.г. Германия въвежда следните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19:

– затварят се магазините, с изключение на тези за продажба на хранителни стоки, седмичните пазари за хранителни стоки, доставки, магазини за напитки, биомагазини, специализирани магазини за грижи за бебета, аптеки, санитарни магазини, дрогерии, оптики, магазини за слухови апарати, бензиностанции, места за ремонт на автомобили и велосипеди, банки, пощи, химическо чистене, салони за пране, продажба на вестници, зоомагазини;
– затварят се фризьорските салони, козметични студия, студия за масажи и татуировки и др. подобни, само необходимите по медицински съображения процедури остават разрешени;
– отпадат присъствените занятия и се преминава на дистанционно обучение, като се осигурява достъп до училище за деца, чиито родители са със значими за държавната система професии. Допускат се специални разпоредби за учениците в последните класове. Аналогични са мерките и по отношение на детските градини;
– разрешават се доставки на храна за консумация вкъщи, както и работата на хранителните столове, но се забранява консумация на място.

Забранява се консумация на алкохол на публични места в периода 16 декември т.г. – 10 януари т.г. Нарушенията ще бъдат наказвани с парични глоби.

Частни събирания с приятели, роднини и познати остават разрешени до 5 човека общо от собственото и още едно домакинство. Деца под 14-годишна възраст не се броят.
Изключение в рестриктивния режим е периодът 24-26 декември, когато се допуска събиране с до 4 човека извън собственото домакинство (съпрузи, партньори, роднини по права линия, братя и сестри и техните домакинства). Няма го ограничението относно две домакинства.

На 31 декември 2020 г. и 1 януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания.

Припомняме, че от 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион. При пристигане е задължително регистриране онлайн и карантина за 10 дни след завръщането. Скъсяването на карантината е възможно само с отрицателен тест, който може да се направи най-рано на петия ден след влизането в страната.


Съветваме българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност в отделните федерални провинции.

Източник МВнР

Германия въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)