Словения

Съгласно новото решение на словенското правителство от този четвъртък 15.07.2021г. всеки чужденец, който влиза на територията на Р Словения или преминава транзитно, без значение от къде идва, ще следва да представи следните доказателства с цел да премине държавната граница:

1. Европейски цифров сертификат за COVID в цифрова или хартиена форма, носещ QR код.

2. Цифров сертификат за COVID, издаден от трети държави в цифров или хартиен вид, носещ QR код, който съдържа същите данни като европейския цифров сертификат за COVID и издаден на английски език от компетентния здравен орган на третата държава.

3. Отрицателен PCR тест, при условие че не са минали повече от 72 часа от вземането на пробата и влизане в страната.

4. Отрицателен бърз антигенен тест, при условие че не са минали повече от 48 часа от вземането на пробата и влизане в страната.

5. Сертификат за възстановяване (може да бъде доказано и със сертификат за положителен резултат от PCR тест, който е издаден преди не повече от десет дни, освен ако лекар не прецени друго, но не повече от шест месеца, или медицинско свидетелство, потвърждаващо, че лицето се е възстановило от COVID-19 и че не са изминали повече от шест месеца от появата на симптомите;

6. Сертификат за ваксинация, доказващ, че:

– са изминали поне седем дни от получаването на втората доза от ваксината Comirnaty, произведена от Biontech / Pfizer,

– са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза ваксина COVID-19, произведена от Moderna,

– са изминали поне 21 дни от получаването на първата доза Vaxzevria (ваксина COVID-19), произведена от AstraZeneca,

– са изминали поне 14 дни от получаване на доза от ваксината Cansid-19 от Янсен, произведена от Johnson and Johnson / Janssen-Cilag

– изминали са поне 21 дни от получаването на първата доза от ваксината Covishield, произведена от Института за серумен индийски индекс / AstraZeneca,

– са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза от ваксината Sputnik произведена от руския Национален център по епидемиология и микробиология Гамалея,

– са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза от ваксината CoronaVac, произведена от Sinovac Biotech,

– са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза ваксина COVID-19, произведена от Sinopharm;

7. Сертификат за ваксинация на лица, които са се възстановили от COVID-19 (сертификат за възстановяване и доказателство, че лицето е ваксинирано с една доза ваксина, посочена в предходната точка, в рамките на осем месеца след положителен резултат от PCR тест или началото на симптомите). Следната комбинация се счита за адекватно доказателство: доказателство за ваксинация с поне една доза и за положителен резултат от PCR тест или доказателство за ваксинация с поне една доза и медицинско свидетелство за възстановяване от COVID-19.

8. Ако човек е ваксиниран с комбинация от две различни ваксини съгласно точка 4, защитата се установява след прилагане на втората доза от определен вид ваксина. Ако такова лице е първо ваксинирано с ваксина AstraZeneca, защитата се установява веднага след като получи втората доза, ако е ваксинирана за втори път с ваксината по тире едно от точка 4 (Ваксина Biontech / Pfizer) или тире две от точка 4 (ваксина Moderna) и те получават втората доза в рамките на 4 до 12 седмици след първата доза.

Деца до 15 години не са длъжни да предоставят резултат от PCR или Антигенен тест за Ковид за посещение/преминаване през Словения.

Към този момент няма мобилни лаборатотии за правене на бързи антигенни тестове на словенските КПП-та.

Предвид огромния интерес относно влизащите промени, словенската полиция е публикувала и допълнително уточняващо съобщение, чрез което информират, че новите правила ще касаят както транзитно преминаващите български граждани, така и международните превозвачи и международния пътнически транспорт, без изключения.

Тези, които не представят един от горепосочените документи ще подлежат на 10 дневна карантина. В карантина ще бъдат допускани само граждани, които могат да предоставят адрес, на който ще я изкарат.

Всички останали чуждестранни граждани, които не представят едно от изброените доказателства/документи няма да бъдат допускани до Р Словения или да преминат транзитно.

От същата дата отпадат и отделните разграничения и листи, в които се намират държавите предвид състоянието на епидемиологичната им обстановка. Мерките влизат в сила в контекста на заплахата от новия щам на коронавируса „Делта“.

Източник МВнР

Нови правила за влизане и транзит през Р Словения считано от 15.07.2021 г. ,които ще засегнат международните превозвачи и международния пътнически транспорт
Отбелязана с:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)