Португалия

Службата за чужденци и граници (SEF) на Португалия стартира от 1 април 2021 г. услуга за пътници, пристигащи по въздух, суша или вода от 14 държави, които подлежат на задължителна 14-дневна карантина при влизане в страната, с цел рационализиране процеса на граничен контрол и предоставяне на необходимата информация при спазване на карантината.
Услугата е насочена към всички пътници, пристигащи в Португалия от: Обединеното кралство, Бразилия, Южноафриканската република, България, Чехия, Кипър, Словения, Естония, Франция, Унгария, Италия, Малта, Полша и Швеция.
Услугата се изразява в предварително попълване на онлайн двуезичен формуляр, наличен на следния интернет адрес: https://travel.sef.pt/Forms/Default.aspx. След попълването на данните формулярът се изпраща на Генерална дирекция „Здравеопазване“, с цел подпомагане установяването на местонахождението на лицата, подлежащи на профилактична изолация, пристигащи от гореизброените страни на произход.
След подаване на данните, в т.ч. адреса на пребиваване на португалска територия, пътникът ще получи на електронната си поща искане за потвърждение на адреса и след това удостоверение, което да представи на инспектора на SEF при граничния контрол. Това е задължително условие за получаване на разрешение за влизане на национална територия.
Напомняме, че от 00.00 ч. на 01 април 2021 г. до 23.59 ч. на 15 април 2021 г. българските граждани, пристигащи в Португалия с полети от България, освен задължението да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, ще подлежат и на задължителна 14-дневна карантина след пристигането си в Португалия в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане.
Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 са децата до 24-месечна възраст.
Що се отнася до транзитното преминаване, при извършване на такова се изисква задължителен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат за цялата територия на страната.
Остава в сила изискването всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или единствено с цел транзит, да попълнят формуляр, който е наличен на следния уеб адрес:
https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card.

Източник МВнР

Предварително попълване на онлайн формуляр за пристигащите от България в Португалия
Отбелязана с:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)