Португалия

След като от 1-ви май 2021 г. отпадна задължителната 14-дневна карантинна мярка за пристигащите от Република България в Португалия, португалските власти уточниха, че карантината за пристигащите от чужбина ще се прилага и спрямо пътници, които са направили транзитно прекачване на летище в някоя от следните страни преди влизането на територията на Португалия: Кипър, Хърватия, Франция, Литва, Нидерландия и Швеция, както и Бразилия, Индия и Южна Африка. Това означава, че дори полетът да е с начална точка на отпътуване Република България (за пристигането от която няма задължителна 14-дневна карантина), ако се осъществява транзитно прекачване през летище в някоя от горепосочените държави, то пътуващите от България лица отново ще подлежат на 14-дневна карантина.
Припомняме, че всички пътници, независимо от гражданството, пристигащи на континенталната част на Португалия, трябва да представят преди качване на самолета задължително PCR-тест за COVID-19 с отрицателен резултат, извършен до 72 часа предварително. Изключение от това изискване се прилага за деца до 24-месечна възраст.
За желаещите да пътуват от България до Португалия остава ограничението за наложителни пътувания – професионални ангажименти; с учебна цел; събиране на семейства; по здравословни и хуманитарни причини.
Остава и изискването за електронна регистрация преди пътуването до страната. Всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, трябва да попълнят формуляр, който е наличен на следния линк:
HTTPS://PORTUGALCLEANANDSAFE.PT/PT-PT/PASSENGER-LOCATOR-CARD
Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.
Пътниците, пристигащи в Португалия с полети, или през сухопътните или водни граници на страната, от страни-членки на ЕС или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Кипър, Хърватия, Франция, Литва, Нидерландия и Швеция), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, подлежат на задължителна 14-дневна карантина след пристигането си в Португалия в дома си или на място, определено от санитарните власти.
Горните условия важат и за всички пътници, пристигащи от Бразилия, Индия и от Южна Африка, транзитно преминали през други летища и за всички пътници, независимо от произхода на техния полет, в чиито паспорти има граничен щемпел за излизане от някоя от трите страни със срок по-кратък от 14 дни преди пристигането им в Португалия.

Източник МВнР

Актуализирани условия за пътуване от България до Португалия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)