Великобритания

От 19 юли т.г. Република България влезе в зеления списък в т.нар. светофарна система на ограничения за пътувания до Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия).

Oт 04 октомври 2021 г. отпада сфетофарната система и остават два списъка – червен и списък на всички останали /не важи за Уелс/. България не е в червения списък.

Англия

Лица, пътуващи от страни, извън червения списък, които са напълно ваксинирани поне от 14 дни (България е извън червения списък), следва да:

резервират и заплатят тест за COVID-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането им в Англия – ;
– да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им в Англия;
– направят тест за COVID-19 на или преди ден 2 след пристигането им в Англия.

Не е необходимо да:

– правят тест преди отпътуване за Англия;
– да резервират и заплащат тест за COVID-19 за ден 8 след пристигането им в Англия;
– се карантинират у дома или друго мястото за 10 дни след пристигането им в Англия.

Пътниците трябва да докажат, че са напълно ваксинирани (+ 14 дни) с документ (цифров или на хартиен носител), издаден от държавен орган за обществено здраве, който включва най-малко:

– име и фамилия;
– дата на раждане;
– марка и наименование на производителя на ваксините;
– дата на ваксинация за всяка доза;
– държава или територия на ваксинация и/или издател на сертификат.

Ако документът не съдържа всички тези реквизити, пътниците следва да спазват правилата за неваксинираните лица, в противен случай може да им бъде отказано качване на борда на превозното средство.

Лица, пътуващи от страни, извън червения списък, които не са напълно ваксинирани, преди пътуване до Англия, трябва да:

– направят тест за COVID-19 преди отпътуване в рамките на 3 дни преди пътуването им до Англия;
– резервират и заплатят тестове за COVID-19 за ден 2 и ден 8, които трябва да бъдат направени след пристигането им в Англия ;
– попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им в Англия.

След пристигане в Англия, трябва да:

– са под карантина за 10 дни у дома или друго място, където са отседнали.
– направят тест за COVID-19 на или преди ден 2 и на или след ден 8.

Периодът на карантина може да бъде намален чрез схемата „Test to Release“. Лицата могат да направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението за самоизолиране за остатъка от 10-дневния период на карантината.

За пристигащи в Шотландия и Северна Ирландия, които са напълно ваксинирани ще е необходимо тест преди влизане в страната, попълване на PLF, тест на 2-ия ден от престоя, няма задължителна 10 дневна карантина.

За тези, които не са напълно ваксинирани ще е необходимо тест преди влизане в страната, попълване на PLF, тест на 2-ия и 8-ия ден от престоя, задължителна 10 дневна карантина.

Уелс не са публикували информация за предстоящи промени на съществуващата „светофарна“ система

Препоръчваме на пътуващите регулярно да следят за актуална информация на Британския правителствен сайт

В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/ след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Англия от страни, извън червения списък, могат да намалят 10-дневната карантина. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Транзитно преминаване /PRC тест / антигенен тест / свободно / до колко часа / транзитни коридори:

Всички транзитни пътници, в т.ч. ваксинираните, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, който може да е един от следните: тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP) антигенен тест.

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, но не подлежат на карантина и не трябва да закупуват тестове за 2 и 8 ден.

Пътници, които са посетили или преминали през последните 10 дни през държава, от т.нар. “червен списък” НЕ МОГАТ ДА ПРЕМИНАВАТ ТРАНЗИТНО ПРЕЗ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.

Източник МВнР

Англия рационализира своите гранични правила за COVID-19 от 04-ти Октомври
Отбелязана с:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)