fbpx
Камбоджа

Камбоджа е държава с богата история и трудна съдба. След царуването на Червените кхмери тази страна наскоро започна да се възстановява, като залага разумно на привличане на туристи. Трябва да се признае, че сметката им се оказа вярна – в момента Камбоджа вече е способна да се конкурира със съседния Тайланд в това отношение.

1.В Камбоджа, както и в много други страни в Югоизточна Азия, хората често поздравяват като питат: „Яли ли сте вече ориз?“ Любезният отговор е „да“, дори и да не е истина.

2. Американските бомбардировачи са хвърлили общо 2,75 милиона тона бомби върху Камбоджа.

3. Камбоджа остава една от най -„минираните“ държави в света – това е резултат от три десетилетия война и граждански конфликт. Няколко милиона мини са разпръснати в цялата държава, поради което над 57 хиляди камбоджанци са загубили крайниците си от 1979 г. насам.

4. Поради обезлесяването камбоджанските гори изчезват с почти рекордна за Земята скорост – в средата на миналия век те заемат 70% от територията на страната, а до 2007 г. тази цифра е спаднала до 31%.

5. Храмовият комплекс Ангкор Ват е най -голямата религиозна сграда в света – площта му е 1270 на 1500 метра. Той е посветен на индуския бог Вишну и се намира в центъра на страната.

6. Традиционно камбоджанско ястие е рибена паста от кисело зеле, наречена prahok. Местните хора също ядат скакалци, паяци, змии, жаби и други екзотични храни.

7. В Камбоджа не е обичайно да се дават имена на улици, като по правило те са просто номерирани. Само няколко улици в столицата на щата Пном Пен са кръстени под влиянието на европейците.

Камбоджа

8. Валутата – камбоджанския риел – е представена само с банкноти, в обращение няма монети.

9. В миналото парите на Камбоджа са били отпечатавни в руския град Перм, във фабрика Госзнак.

10. Кхмерите, които съставляват основното население на Камбоджа, често подправят храната си с десет соса наведнъж.

11. Кхмерската азбука влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата в света – тя се състои от 72 букви.

12. Думата „Да“ се произнася различно за жените и мъжете в Камбоджа.

13. Камбоджа сменя знамето си 10 пъти между 1863 и 1999 г. Сегашното знаме на кралството е единственото в света, което използва образа на сграда (комплекса Ангкор Ват).

14. Езерото Tonle Sap, разположено в сърцето на страната, е на второ място след Амазонка по брой видове риби, които се срещат в него.

15. Имената на новородени камбоджанци, като правило, се дават от будистки монах, специално поканен за тази цел.

Камбоджа

16. Голяма част от кхмерите имат две имена – едно за семейство и приятели и едно за всички останали.

17. Повечето камбоджанци, родени между 1975 и 1990 г., не празнуват рождени дни, отчасти защото в разгара на гражданската война не е имало кой да си спомни точната дата на събитието.

18. През четирите години, през които Червените кхмери са на власт в страната, една пета от населението на Камбоджа е убито, предимно най-образованите хора.

19. В момента повече от половината камбоджанци са на възраст под 15 години.

20. Централният пазар на Пном Пен се счита за най -големия в Азия.

21. Първият мост през река Меконг, който свързва изток и запад на страната, се появява едва през 2001 г.

22. Плаващите камбоджански села в езерото Тонле Сап, са просто големи струпвания от лодки, които образуват особени улици между тях. Децата се движат между тях в легени. Правителствата на Япония и Швейцария дариха голяма църковна лодка и училищни лодки на камбоджанците.

Камбоджа
Камбоджа

Повече за Камбоджа

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.